Hillary Clinton, care a susţinut cel de-al doilea mare discurs al său despre libertatea internetului, a pus în evidenţă felul în care tehnologia poate transforma sistemele politice pe tot globul şi a reamintit angajamentele pe care Statele Unite ale Americii şi le-au asumat faţă de menţinerea spaţiului online liber şi deschis.
„Există o dezbatere în anumite cercuri: dacă internetul este o forţă pentru libertate sau pentru represiune. Dar aşa cum ne-au arătat evenimentele din Iran, Egipt şi din alte părţi, dezbaterea este mai amplă decât atât”, se arată în discursul lui Clinton.
„Ceea ce contează este ceea ce fac oamenii care intră pe internet şi ce principii are trebui să ne ghideze când suntem împreună în spaţiul virtual. Această întrebare devine tot mai urgentă în fiecare zi”, se precizează în acelaşi discurs.
Sub conducerea lui Clinton, Departamentul american de Stat a militat pentru libertatea internetului ca drept esenţial al omului, deşi s-a confruntat cu efectele acestei politici încercând să diminueze daunele provocate de informaţiile date publicităţii de WikiLeaks.
Clinton a condamnat acţiunile WikiLeaks, declarând că aceste informaţii date publicităţii au la bază documente furate care pun în pericol siguranţa Statelor Unite ale Americii şi a activiştilor americani din alte ţări.
Totuşi, secretarul de stat american a apărat libertatea internetului, afirmând că reţele de socializare precum Twitter şi Facebook le permit oamenilor să îşi exprime aspiraţiile aşa cum s-a întâmplat în Tunisia, Egipt şi Iran.