- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UNICEF: 4 milioane de copii din Haiti suferă, la un an de la cutremur, din cauza lipsurilor majore
Patru milioane de copii din Haiti continuă să sufere din cauza accesului dificil la apă potabilă, salubritate, asistenţă medicală şi educaţie, iar 380.000 dintre ei locuiesc încă în tabere supraaglomerate, anunţă UNICEF, miercuri, la un an de la cutremurul devastator.
UNICEF: 4 milioane de copii din Haiti suferă, la un an de la cutremur, din cauza lipsurilor majore
UNICEF arată în raportul "Copiii din Haiti: după un an - calea lungă de la ajutorare la redresare" că, deşi eforturile de ajutorare şi de redresare ale haitienilor şi ale comunităţii internaţionale au fost ieşite din comun, procesul de redresare se află abia la început.
"Copiii au avut de suferit în mod special şi continuă să sufere enorm din cauza crizelor care s-au succedat în 2010 şi încă nu se bucură pe deplin de dreptul lor la supravieţuire, sănătate, educaţie şi protecţie. Haiti are o serie de probleme majore de ordin instituţional şi sistemic, existente dinaintea cutremurului, pentru rezolvarea cărora nu este suficient un simplu răspuns de urgenţă. Astfel, se pune şi mai mult accent pe faptul că organizaţii precum UNICEF trebuie să dezvolte şi să consolideze intervenţii structurale care vor pregăti cum se cuvine ţara şi locuitorii săi pentru viitor", a declarat Francoise Gruloos - Ackermans, reprezentantul UNICEF în Haiti, citată în comunicatul transmis miercuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Organizaţia susţine că sunt necesare investiţii în soluţii durabile pentru poporul haitian, în condiţiile în care accesul la apă, salubritate şi igienă era în declin înainte de 12 ianuarie 2010, doar 19% dintre haitieni având acces la instalaţii sanitare de bază în 2006, în scădere de la 29% în 1990.
În acest context, UNICEF arată că a pus la dispoziţie mai bine de 11.300 de latrine deservind peste 800.000 de persoane şi că zilnic, sunt vidanjate peste 600 de latrine.
La scurt timp după cutremur, UNICEF, OMS şi partenerii acestora au demarat campanii de vaccinare prin care au fost imunizaţi două milioane de copii împotriva unor boli, precum poliomielita, difteria şi pojarul. 360.000 de plase protectoare pentru pat tratate cu insecticid au fost distribuite unui număr de peste 163.000 de gospodării din regiunile de pe coasta de sud cu risc crescut de malarie.
Totodată, organizaţia şi partenerii săi au transportat zilnic în medie 8,3 milioane de litri de apă potabilă pentru aproximativ 680.000 de persoane. Având în vedere actuala epidemie de holeră, UNICEF oferă peste 10,9 tone de clor şi mai bine de 45 de milioane de tablete pentru purificarea apei prin care se asigură apă potabilă unui număr de 3 milioane de persoane din capitală şi din oraşele învecinate.
Grupul de Lucru Interorganizaţional din domeniul Protecţiei Copilului, coordonat de UNICEF, s-a implicat în procesul de înregistrare şi reunificare a copiilor ce au fost separaţi de familiile lor, lucrând alături de partenerii naţionali şi internaţionali la crearea a 369 de spaţii speciale pentru aproximativ 95.000 de copii din regiunile afectate de cutremur.
UNICEF a iniţiat şi activităţi de prevenţie şi răspuns în domeniul violenţei şi, important, al traficului de copii. Până în prezent, au fost înregistraţi 4.948 de copii separaţi de părinţi sau orfani, dintre care 1.265 au fost reunificaţi cu familiile lor.
Alte acţiuni ale organizaţiei internaţionale au avut în vedere înfiinţarea de şcoli, procurarea de corturi şi materiale didactice, astfel încât 720.000 de copii au putut să meargă la cursuri. Totuşi, peste o jumătate din copiii din Haiti nu merg la şcoală, iar construcţia de şcoli este în continuare îngreunată de operaţiunile de curăţare a molozului şi de probleme legate de drepturile de proprietate asupra terenurilor, se arată în comunicat.
În Haiti, copiii se confruntă cu grave probleme de sănătate, inclusiv subnutriţia cronică, care afectează unu din trei copii sub cinci ani, context în care oOrganizaţia şi partenerii săi oferă suplimente nutritive. La jumătatea anului, funcţiona deja o reţea de 107 "corturi speciale pentru bebeluşi", oferind mamelor şi copiilor sfaturi şi consiliere în domeniul nutriţiei, inclusiv un spaţiu pentru alăptare. Până acum, peste 102.000 de copii şi 48.900 de mame au fost ajutate prin aceste servicii, beneficiind de consiliere şi informaţii legate de nutriţie.
"Am văzut rezultatele obţinute în ultimul an, dar există în continuare o serie de lipsuri majore şi mai avem multe de făcut împreună cu ONU, ONG-urile, sectorul privat, societatea civilă şi partenerii guvernamentali pentru a asigura că ne respectăm angajamentele luate faţă de copii şi femei, inclusiv acela de a rezolva situaţia persoanelor strămutate în urma cutremurului şi a celor din zonele rurale izolate ce reuşesc cu greu să îşi acopere nevoile zilnice. Copiii din Haiti au dreptul să crească având acces la educaţie, nutriţie, apă curată şi condiţii salubre. De asemenea, au dreptul să fie protejaţi împotriva exploatării şi a bolilor. Credem că, prin sprijin şi angajament, se pot pune bazele procesului de redresare şi de dezvoltare şi se pot atinge aceste obiective", a afirmat Gruloos - Ackermans.
Cutremurul de la 12 ianuarie din Haiti a ucis între 250.000 şi 300.000 de persoane, a anunţat, în aprilie 2010, şeful Misiunii ONU în această ţară (MINUSTAH), Edmond Mulet.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO