Unii dintre minerii blocaţi în Chile se tem să urce la suprafaţă cu o nacelă

O parte dintre cei 33 de mineri blocaţi de două luni într-o mină din Chile au mărturisit rudelor lor că sunt cuprinşi de angoasă la ideea de a urca în îngusta nacelă cu care vor fi aduşi, probabil începând de miercuri, la suprafaţă.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului Unii dintre minerii blocaţi în Chile se tem să urce la suprafaţă cu o nacelă

Unii dintre minerii blocaţi în Chile se tem să urce la suprafaţă cu o nacelă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dario Segovia, în vârstă de 48 de ani, un miner de carieră, "este foarte mulţumit, dar foarte, foarte nervos", a declarat fratele acestuia, Alberto, care a vorbit cu el după câteva ore de la terminarea forării unui puţ de salvare, prin care cei 33 de mineri vor fi scoşi din subteran, într-o cuşcă din metal cu diametrul de 53 de centimetri.

"Nu vrea să fie primul, pentru că îi este frică. Nimeni nu vrea să fie primul. Imaginează-ţi să urci 700 de metri", a spus Alberto.

Victor Segovia este, şi el, "foarte nervos", a declarat sora acestuia, Clarina Segovia.

"Este foarte fericit, dar îi este frică de capsulă, a devenit foarte nervos", a declarat ea, adăugând că "oricum, ştie că este singura posibilitate, deci, dacă vrea să iasă, va trebui să iasă în acest fel".

Minerul Renan Avalos Silva, în vârstă de 29 de ani, este, de asemenea, "foarte, foarte nervos, acum", potrivit fratelui său vitreg, Juan Gonzalez Silva, chiar dacă se gândeşte doar să iasă. "Şi a spus că va ieşi cum va fi necesar".

Pentru alţii, nerăbdarea de a ajunge la suprafaţă este mai puternică decât teama.

Carlos Barrios, în vârstă de 27 de ani, "vrea să iasă acum", a declarat unchiul acestuia, Crisologo Rojas.

"Nu-i este frică. Cei 33 de copii sunt puternici. Au supravieţuit 17 zile cu o cutie de ton. Supravieţuirea este înscrisă în ADN-ul lor", a adăugat el.

Ministrul chilian al Sănătăţii, Jaime Manalich, a declarat că "cei 33" aproape că se ceartă pentru a fi printre ultimii care urcă la suprafaţă.

Când le-a spus, sâmbătă seara, că autorităţile vor fi nevoite să "stabilească o ordine a urcării", a fost surprins de reacţia lor.

"«Foarte bine, domnule ministru, dar eu vreau să urc ultimul»", a răspuns unul dintre ei, potrivit ministrului.

"Ulterior a sosit altul şi a spus «Nu, tovarăşe, eu am spus că voi fi ultimul». «Nu, nu, eu sunt ultimul», a intervenit altul", a continuat Manalich.

Autorităţile au stabilit deja ordinea: «mai întâi cei mai abili», capabili să reacţioneze în cazul unei probleme, «ulterior cei mai slabi, iar la final cei mai puternici", care sunt capabili să aştepte cel mai mult.

În timpul ascensiunii, salvatorii vor monitoriza evoluţia stării de sănătate a minerilor, iar în caz de urgenţă ar putea fi coborâţi, la loc, în subteran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici