Unirea R. Moldova cu România este imposibilă, declară Filat
Noul premier moldovean, Vlad Filat, care a preluat funcţia după trecerea în opoziţie a comuniştilor, a dat asigurări că aderarea la NATO nu figurează printre priorităţile Republicii Moldova şi că unirea ţării sale cu România este imposibilă, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.
Premierul Republicii Moldova Vlad Filat (Imagine: Mediafax Foto)
"Se fac prea multe speculaţii... R. Moldova este o ţară neutră, ceea ce constituie o normă a Constituţiei. Suntem cetăţeni care respectă legea şi vom guverna ţara în conformitate cu normele Constituţiei. Milităm pentru relaţii normale cu NATO, care să fie cel puţin apropiate de raporturile pe care le întreţine Rusia cu Alianţa", a declarat Vlad Filat într-un interviu publicat, vineri, de cotidianul rusesc Kommersant.
El a adăugat că aspiraţiile Chişinăului se îndreaptă către Uniunea Europeană. "Aspirăm la UE şi o declarăm în mod explicit. NATO nu este prioritatea noastră", a subliniat şeful Executivului moldovean.
Instalarea noului regim de la Chişinău a alimentat zvonurile privind o eventuală unire a R.Moldova cu România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
"Nu sunt decât rezultatul propagandei duse de comunişti în timpul campaniei electorale (...). Moldova este un stat (independent), iar locuitorii săi se consideră cetăţenii săi. Populaţia nu doreşte unirea, iar aceasta este imposibilă din punct de vedere juridic", a spus Filat, recunoscând totuşi că ţara sa este interesată să aibă relaţii normale cu Bucureştiul.
Potrivit Unimedia, care face referire la interviul acordat de premierul moldovean cotidianului rusesc Kommersant, Filat a declarat că între temele abordate în relaţia cu Rusia se numără soluţionarea diferendului transnistrean, cât şi probleme economice precum accesul produselor moldoveneşti pe piaţa rusă. "Pe de o parte, dorim relaţii bune cu Rusia, dar pe de altă parte, în vest ni se deschid mai multe oportunităţi, în timp ce din partea Rusiei apar permanent bariere", a precizat el.
În interviul acordat cotidianului rus, Filat a declarat că vorbeşte limba română menţionând că în Republica Moldova "nu s-a abordat competent subiectul limbii".
"Americanii se simt incomod că vorbesc în limba engleză? Nu, deloc. Exact la fel şi noi vorbim limba română. Despre subiectul limbii nu s-a vorbit competent niciodată în R. Moldova. Da, eu sunt premierul Republicii Moldova, dar vorbesc limba română. Faptul că în Constituţie se numeşte moldovenească, e o problemă a conjuncturii de la momentul adoptării documentului (...)", a explicat Filat.
Cât despre împrumutul în valoare de jumătate de milion de dolari promis de Rusia, premierul moldovean a afirmat că Moscova "poate demonstra că nu îl ajută pe Voronin sau Filat, dar ajută cetăţenii Republicii Moldova".
Făcând referire la declaraţiile lui Igor Smirnov, potrivit căruia doreşte ca Transnistria să devină parte a Federaţiei Ruse, Filat a refuzat să comenteze declaraţiile liderului de la Tiraspol. "Noi vom vorbi cu oamenii - este nevoie de o altă abordare - reîntregirea trebuie să aibă loc între oameni, nu doar între politicieni. Noi vorbim despre pace, dar în regiune stau militari, armament, tancuri (...)", a menţionat el. Potrivit lui Filat, Rusia trebuie să demonstreze că acest conflict poate fi rezolvat "în mod pacifist".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria