„Propunerea a fost adoptată de Consiliul municipal într-o primă lectură, cu cinci voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere, şi urmează să fie examinată într-o a doua lectură la 27 iulie”, a declarat Crystal Bing, grefier la Consiliul municipal.
Bing a adăugat că, după adoptarea sa definitivă, măsura ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011.
Prin autorizarea producţiei de marijuana la scară largă – în scopuri medicale, singura producţie care este autorizată în California -, oraşul Oakland speră să obţină fonduri suplimentare din taxe. „Este important pentru oraşul Oakland să participe deplin la creşterea şi dezvoltarea exploatărilor legale”, a declarat consilierul municipal Rebecca Kaplan, pentru cotidianul San Francisco Chronicle.
Propunerea provoacă însă temerea micilor producători, care consideră că intrarea pe piaţă a cultivatorilor importanţi le-ar putea pune în pericol activitatea.
Californienii urmează să se pronunţe în noiembrie asupra unui proiect de lege ce vizează legalizarea completă a canabisului, a cărui comercializare este autorizată de 14 ani în scop terapeutic.
Noua lege ar putea permite oricărei persoane cu vârsta de peste 21 de ani să deţină 28 de grame de canabis şi să cultive pentru uz personal această plantă pe o suprafaţă maximă de doi metri pătraţi, iar autorităţile locale ar urma să fie autorizate să impună o taxă pe consum. Dacă legea este votată, California ar putea deveni primul stat care legalizează acest drog uşor.