Prima pagină » Știri externe » Unităţile energetice de la centrala Zaporojie rămân în modul de răcire

Unităţile energetice de la centrala Zaporojie rămân în modul de răcire

Preşedintele companiei nucleare de stat din Ucraina - Energoatom - a declarat pentru CNN că unităţile energetice de la centrala nucleară Zaporojie rămân în stare de răcire, în timp ce continuă lucrările de restabilire a liniilor electrice de la centrală.
Unităţile energetice de la centrala Zaporojie rămân în modul de răcire

Petro Kotin a acordat un interviu prin Skype pentru CNN şi a declarat că toate cele şapte linii care se conectează la centrală au fost avariate, iar acum centrala furnizează electricitate doar pentru ea însăşi.

„Am încercat să prelungim funcţionarea uneia dintre unităţile noastre energetice cât mai mult timp posibil, chiar şi în condiţiile în care aceasta funcţiona în modul insulă. A funcţionat pentru noi timp de trei zile”, a declarat el pentru CNN.

Kotin a precizat că doar una dintre cele şase unităţi de putere a rămas în funcţiune şi că aceasta asigura nevoile centralei – electricitatea necesară pentru pompele care răcesc materialul nuclear. Reactoarele „sunt pline de material nuclear, de combustibil şi, de asemenea, există şase piscine care se află în apropierea reactoarelor la fiecare unitate de putere. Acestea trebuie să fie răcite în mod constant”, a spus el.

„Pericolul este că, dacă nu există alimentare cu energie electrică, pompele se vor opri şi nu va exista nicio răcire, iar în aproximativ o oră şi jumătate sau două ore se va produce o topire a acestui combustibil care se află în reactor”, a adăugat el.

Kotin a reiterat că, atunci când nu există o sursă de alimentare externă, generatoarele diesel ar putea intra în funcţiune. „Începând de astăzi (luni – n.r.), generatoarele diesel pot funcţiona acolo timp de zece zile”.

„De asemenea, facem tot posibilul pentru a asigura aprovizionarea suplimentară. Dar înţelegem că este foarte dificil să aducem ceva acolo. Calea ferată este avariată, aşa că nu se poate face decât cu vehicule”, a spus el. „Dacă acum există o pierdere de energie externă, atunci vom avea o singură opţiune. Generatoarele diesel”, a adăugat el.

Kotin a precizat că reprezentanţi ai organismului de supraveghere nucleară al ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), au rămas la centrală. „Aceştia au întâlniri cu conducerea centralei de două ori pe zi, astfel încât au toate informaţiile actuale despre funcţionarea centralei”, a spus el.

În ceea ce priveşte propunerea AIEA privind o zonă de siguranţă în jurul centralei, Kotin a declarat: „Nu înţelegem pe deplin ce înseamnă exact această zonă de siguranţă”.

El a repetat linia guvernului ucrainean potrivit căreia centrala ar trebui să revină sub control ucrainean, iar centrala însăşi şi zona din jurul ei ar trebui demilitarizate.