- Home
- Externe
- BRUXELLES, (17.03.2020, 21:42)
- Mihai Draghici
Uniunea Europeană a decis suspendarea accesului cetăţenilor noneuropeni în spaţiul comunitar
Uniunea Europeană a decis, marţi seară, suspendarea accesului cetăţenilor noneuropeni în spaţiul comunitar, în cadrul măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului, anunţă cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Urmărește
11213 afișări
Uniunea Europeană a decis suspendarea accesului cetăţenilor noneuropeni în spaţiul comunitar
Consiliul European a aprobat marţi seară, în cadrul unui summit extraordinar desfăşurat prin videoconferinţă, propunerea Comisiei Europene de închidere a frontierelor externe ale Uniunii Europene şi ale ţărilor noneuropene care fac parte din Spaţiul Schengen, în cadrul măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului.
Statele membre UE "au decis în unanimitate impunerea unor interdicţii de acces, cu câteva excepţii minore", timp de 30 de zile, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei, conform postului RTL şi cotidianului Le Figaro.
"Germania va implementa imediat aceste măsuri", a precizat Angela Merkel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
România respinge ameninţările Moscovei: „Sunt aceleaşi teme agresive de propagandă"
-
Hamas şi Jihadul Islamic palestinian au ajuns la un acord privind încetarea focului în Gaza
-
POT: 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea lui Iohannis
Liderii ţărilor Uniunii Europene au stabilit şi intensificarea acţiunilor pentru atenuarea efectelor negative ale pandemiei asupra economiei.
Este important ca fluxul de mărfuri să fie funcţional. "Sunt aşteptate consecinţe foarte serioase asupra economiei", a atras atenţia cancelarul Germaniei.
Comisia Europeană: Toate statele UE trebuie să permită circulaţia cetăţenilor europeni
Toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să respecte directiva liberei circulaţii şi să permită accesul cetăţenilor altor ţări membre UE, a anunţat Comisia Europeană, în contextul restricţiilor de circulaţie impuse din cauza coronavirusului.
Comisia Europeană a transmis, luni seară, că toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să respecte directiva liberei circulaţii a cetăţenilor UE. "Uniunea Europeană şi alte părţi ale lumii se confruntă cu o criză medicală din cauza răspândirii coronavirusului. Sistemul nostru medical este supus unor presiuni uriaşe. Prin urmare, statele membre au adoptat măsuri puternice pentru a încetini răspândirea virusului. Aceste măsuri sunt eficiente doar dacă sunt coordonate. De aceea, prezentăm astăzi linii directoare privind măsurile de la frontiere. Avem două sarcini: pe de o parte trebuie să protejăm oamenii de răspândirea virusului, în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că menţinem fluxul de mărfuri. Este vital să menţinem în funcţiune sectorul de mobilitate, pentru a asigura continuitatea economică. Prin urmare, propunem aşa-numite benzi verzi ori linii rapide, pentru a acorda prioritate transporturilor esenţiale, produse medicale, mărfuri perisabile, în principal alimente şi servicii medicale. Dar trebuie să facem mai mult pentru a reduce presiunile uriaşe asupra sistemului nostru medical. Aici, în Europa, suntem afectaţi puternic de virus. Şi ştim că orice lucru care diminuează interacţiunile sociale contribuie la reducerea vitezei de răspândire a virusului. Cu cât călătorim mai puţin, cu atât putem să limităm virusul. Prin urmare, aşa cum i-am informat deja pe partenerii noştri din G7, le propun şefilor de stat şi de guvern să introducem restricţii temporare în cazul deplasărilor nonesenţiale spre Uniunea Europeană", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
"Aceste restricţii de călătorie trebuie să fie în vigoare pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, care poate fi prelungită dacă va fi necesar. Există excepţii - rezidenţii pe termen lung în UE, membri ai familiilor cetăţenilor UE, diplomaţii vor fi exceptaţi de la aceste restricţii. Personalul esenţial, de genul doctorilor, asistenţilor, alţi angajaţi ai sistemului medical, cercetători şi experţi care contribuie la contracararea epidemiei de cornavirus vor trebui să primească în continuare acces în UE. Persoanele care transportă bunuri sunt, de asemenea, exceptate, deoarece fluxul de mărfuri spre Uniunea Europeană trebuie să continue, pentru a permite aprovizionarea cu produse, inclusiv articole esenţiale precum medicamentele, dar şi alimente şi piese componente de care au nevoie fabricile noastre. Angajaţii din zonele de frontieră care circulă legal din ţările vecine trebuie, de asemenea, să aibă acces. Pentru a fi eficiente, restricţiile trebuie aplicate şi de cele patru state non-UE asociate la Spaţiul Schengen. Pe plan economic, discut astăzi cu liderii G7 despre măsuri de susşinere a economiei. Noi vom dezvolta un cadru temporar de ajutoare destinate tuturor statelor membre. Acest lucru va permite acordarea de ajutor de stat la niveluri fără precedent. Va permite companiilor să aibă acces la lichidităţi în următoarele luni şi mai sunt şi alte lucruri", a precizat Ursula von der Leyen.
Conform Comisiei Europene, sunt "garantate" drepturile cetăţenilor UE prevăzute în Directiva privind libera circulaţie a persoanelor. "În special nediscriminarea între cetăţenii statelor membre UE şi între persoanele care au rezidenţă trebuie respectată. Un stat membru UE nu poate interzice accesul cetăţenilor UE ori cetăţenilor statelor terţe care au rezidenţă UE şi trebuie să faciliteze tranzitul cetăţenilor UE şi rezidenţilor care se întorc acasă. Statele membre pot aplica însă măsuri adecvate, precum solicitarea de autoizolare sau alte măsuri similare prevăzute în cazul propriilor cetăţen
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce drame ascunde familia Eminescu? Mulți dintre cei 11 copii ai Ralucăi și ai lui Gheorghe Eminovici au avut un destin tragic
Citește pe www.zf.ro: Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Donald Tusk a acuzat Rusia că a planificat o campanie teroristă aeriană „împotriva companiilor aeriene din întreaga lume”
Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Petre Zaim a murit sub privirea neputincioasă a fiului său, strivit de încărcătura prăbușită de pe o macara 😢
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe