Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoțită de președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat că UE va oferi un sprijin de 12 miliarde de euro pentru Kazakhstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan și Turkmenistan. Finanțarea face parte din inițiativa „Global Gateway”, care ar urma să mobilizeze investiții de 300 de miliarde de euro până în 2027, conform Comisiei Europene.
Lansat în 2013, urmărește stabilirea unei legături economice între China și restul lumii, inclusiv prin crearea unei rețele extinse de coridoare feroviare și rutiere cu Asia Centrală.
Europa intenționează să se implice în patru sectoare principale în această regiune: transporturi, resurse naturale, energie verde și conectivitate digitală.
„Țările dumneavoastră sunt dotate cu resurse imense. Aceste materii prime sunt elementul vital al economiei mondiale viitoare”, a declarat Ursula von der Leyen pentru AFP.
Președintele Uzbekistanului, Șavkat Mirzioiev, a subliniat „transformarea profundă și durabilă a Asiei Centrale”, care a făcut progrese semnificative în materie de colaborare. Prin apropierea de Uniunea Europeană, Asia Centrală, care aspiră să se prezinte ca un pol unitar după treizeci de ani de tensiuni, caută să obțină ceea ce puterile rusă și chineză nu îi pot oferi, în special anumite tehnologii avansate.
UE este primul investitor regional (40% din total) și rămâne principalul furnizor de ajutor pentru dezvoltare în această regiune extrem de sensibilă la schimbările climatice, cu un buget aproximativ de 550 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027.
Președinta Comisiei Europene a subliniat „oferta diferită a Europei” evocând promisiunea europeană de „parteneriat necondiționat”. Cu toate acestea, China și Rusia vor fi greu de înlocuit și își consolidează influența asupra acestei regiuni. Beijingul alocă miliarde de dolari în împrumuturi pentru dezvoltare și infrastructură, în timp ce Moscova își evidențiază legăturile istorice cu fostele republici sovietice din Asia Centrală.
Anul trecut, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat indignarea față de inițiativele americanilor și europenilor „care încearcă să perturbe legăturile noastre comerciale, de cooperare și culturale tradițional apropiate”.
Pentru a facilita comunicațiile cu aceste țări fără a trece prin Rusia, Ursula von der Leyen a subliniat importanța progresului în proiectul său de transport comercial rapid traversând Marea Caspică, care ar putea fi blocat de nisip și este puternic poluată.
Mirzioiev a subliniat provocările logistice care trebuie depășite pentru a stabili o conexiune între cele două regiuni.
În timpul acestui summit, subiectul drepturilor omului în aceste țări încă puternic autoritare, precum Uzbekistanul, țara gazdă, pare să fi fost lăsat deoparte. Mai multe ONG-uri raportează o deteriorare a situației, denunțând încarcerarea opozanților și a jurnaliștilor.