Uniunea Europeană avertizează Egiptul contra unui nou derapaj

Liderii europeni, reuniţi vineri la Bruxelles, au avertizat autorităţile egiptene contra oricărui nou derapaj, în timpul manifestaţiilor importante contra preşedintelui Hosni Mubarak, relatează AFP.

Urmărește
3 afișări

"Aşteptăm ca forţele de securitate egiptene să acţioneze astfel încât, în această vinere decisivă, să se poată desfăşura manifestaţii libere şi paşnice", a declarat cancelarul german, Angela Merkel, la sosirea sa la Bruxelles.

Premierul britanic, David Cameron, a apreciat ca "insuficiente" primele măsuri spre tranziţie luate de puterea egipteană, adăugând că aceasta îşi va pierde orice credibilitate, în cazul unor noi violenţe, vineri, contra manifestanţilor.

"Dacă vom vedea astăzi, pe străzile din Cairo, violenţe orchestrate de stat sau recurgerea la huligani care să atace manifestanţii, atunci Egiptul şi regimul său vor pierde restul de credibilitate şi de susţinere de care dispune din partea Occidentului, inclusiv a Marii Britanii", a avertizat Cameron.

Manifestanţiile prevăzute vineri nu trebuie să conducă "din nou" la violenţe, a avertizat şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton.

Mii de egipteni începeau, vineri, să se adune la Cairo, pentru a cere plecarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, care refuză să demisioneze, argumentând că se teme de instalarea "haosului", în urma unor violenţe între opozanţi şi susţinători ai regimului său.

"Măsurile luate până acum nu au răspuns la aspiraţiile populaţiei egiptene", a declarat Cameron, apreciind că ţara "ar trebui să ia iniţiativa pentru a arăta că există o cale clară, credibilă şi transparentă către tranziţia" politică la conducerea statului.

În opinia lui Catherine Ashton este "absolut esenţial" ca autorităţile egiptene să înceapă, fără întârziere, un dialog cu opoziţia. "Poporul egiptean, Guvernul egiptean sunt cele care trebuie să facă acest proces să avanseze. Ei trebuie să opereze această tranziţie, iar noi să îi ajutăm în aceasta", a spus ea.

Problema Egiptului şi, mai general, atitudinea pe care trebuie să o adopte europenii în faţa valului de mişcări populare din lumea arabă, în urma revoluţiei tunisiene, a apărut în ultimul moment pe agenda acestui summit, consacrat economiei şi energiei.

"Atunci când bate vântul democraţiei, el este contagios. Boala nu este doar în Egipt. Doar cei mai săraci sunt în piaţă", a subliniat premierul italian, Silvio Berlusconi.

"Există o dinamică puternică, cu implicaţii pentru regiune" în ansamblul ei "şi pentru Uniunea Europeană", a recunoscut, în deschiderea reuniunii, preşedintele UE, Herman Van Rompuy.

"Noi sperăm la o tranziţie în Egipt care să aducă mai multă democraţie, fără o despărţire de Mubarak, care este considerat un înţelept şi un punct de referinţă în tot Orientul Mijlociu", a adăugat Berlusconi.

Summitul se va încheia cu o declaraţie comună şi o strategie ce urmează să fie pusă în practică de Ashton, care urmează să efectueze, peste două săptămâni, o vizită în Tunisia şi Egipt.

În ultimele zile, Europa a părut că urmează poziţia Statelor Unite asupra acest dosar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici