Uniunea Europeană ia în calcul primele sancţiuni asupra gazelor naturale lichefiate ruseşti

  • Comisia Europeană ia în considerare sancţiuni împotriva gazului natural lichefiat (GNL) rusesc, afirmă diplomaţi europeni citaţi de Politico.
  • Ar fi prima dată când Bruxelles-ul impune sancţiuni sectorului gazelor din Rusia de la începutul războiului din Ucraina.
Urmărește
405 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană ia în calcul primele sancţiuni asupra gazelor naturale lichefiate ruseşti

Comisia Europeană pregăteşte în prezent un al 14-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, la mai bine de doi ani după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat invadarea Ucrainei.

Noile măsuri ar putea include restricţii asupra a trei proiecte ruseşti de GNL, precum şi asupra reexportului de GNL rusesc din porturile UE, au declarat diplomaţii pentru Politico.

Până în prezent, UE a impus o interdicţie generală asupra exporturilor de cărbune şi ţiţei rusesc în UE, dar nu a reuşit să ajungă la un consens în privinţa restricţiilor privind gazele, pe fondul opoziţiei unor ţări precum Ungaria, care rămân puternic dependente de importurile din Rusia.

Cu toate acestea, UE şi-a redus dependenţa de Rusia pentru importurile de gaze cu aproximativ două treimi de la începutul invaziei, printr-o combinaţie de întreruperi bruşte de la Moscova şi schimbarea furnizorilor către Norvegia şi SUA.

În timp ce GNL-ul rusesc a reprezentat doar 5% din consumul de energie al UE anul trecut, blocul comunitar a plătit Kremlinului o sumă estimată la 8 miliarde de euro pentru exporturile sale, care au ajuns în principal în porturile din Franţa, Spania şi Belgia.

Cu toate acestea, noile propuneri nu ar interzice achiziţiile de GNL rusesc în cadrul blocului comunitar, ci ar viza mai degrabă încărcăturile care ajung în porturile UE doar pentru a fi trimise în altă parte.

Ambasadorii UE urmează să discute noua propunere a Comisiei la începutul lunii viitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici