Acordul se referă la două lansări prevăzute în lunile aprilie şi iulie anul viitor, care vor transporta câte doi sateliţi, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, după discuţiile ministeriale ale UE privind competitivitatea în domeniul spaţial.
Planul are nevoie de autorizaţii privind protecţia sateliţilor incluşi într-un sistem european. Acesta include un semnal securizat şi reprezintă o alternativă la sistemul american de poziţionare globală.
Întârzierile lansatorului Ariane 6, blocarea la sol a mai micului lansator italian Vega-C în urma unui eşec la lansare în 2022 şi pierderea accesului la rachetele ruseşti Soyuz pe fondul conflictului din Ucraina au lăsat Europa cu un gol temporar în ceea ce priveşte capacitatea de lansare.
Agenţia Spaţială Europeană, formată din 22 de naţiuni, care include majoritatea statelor UE, a apelat anul trecut la SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru a lansa telescopul spaţial Euclid.
Telescopul este folosit pentru a studia dovezile privind materia şi energia întunecată din univers.
Primele imagini ale lui Euclid ar urma să fie publicate în cursul zilei de marţi.
În 2024, compania privată americană va lansa şi sonda ştiinţifică europeană Hera, într-o misiune de urmărire a sondei spaţiale DART a NASA, care anul trecut a reuşit să modifice traiectoria unui satelit, în cadrul primului test al unui viitor sistem de apărare planetară.