Uniunea Europeană şi Marea Britanie au iniţiat negocierile formale pe tema Brexit/ Boris Johnson: Marea Britanie ar drept obiectiv un "parteneriat profund" cu UE

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie cu privire la ieşirea ţării din Blocul comunitar încep luni, chiar dacă premierul britanic Theresa May nu a reuşit să formeze un guvern în urma alegerilor parlamentare din 8 iunie, relatează site-ul agenţiei DPA.

Urmărește
968 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană şi Marea Britanie au iniţiat negocierile formale pe tema Brexit/ Boris Johnson: Marea Britanie ar drept obiectiv un "parteneriat profund" cu UE

Încep negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru Brexit

Discuţiile pe tema Brexit, programate să înceapă luni, ar trebui să pregătească terenul pentru "parteneriatul special şi profund" pe care Marea Britanie vrea să-l aibă cu Uniunea Europeană, a declarat Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, potrivit agenţiei de ştiri Reuters. 

"Cel mai important lucru pentru noi în acest moment este … să ne gândim la viitor, şi la noul parteneriat, un parteneriat profund şi special pe care vrem să-l construim cu prietenii noştri", a declarat Johnson înaintea reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor membre UE.

Negociatorii celor două părţi au convenit să meargă mai departe cu data iniţială planificată la 19 iunie, în ciuda faptului că alegerile anticipate nu au avut efectul dorit de către Theresa May, lăsând-o fără majoritate parlamentară şi cu incertitudinea privind capacitatea guvernului de a începe discuţiile.

Discuţiile de la Bruxelles urmează să înceapă la ora locală 11:00 (12:00, ora României), cu o întâlnire între David Davis, ministrul pentru Brexit, şi Michel Barnier, negociatorul-şef al Comisiei Europene.

Programul de luni include un prânz de lucru şi o sesiune de închidere între cei doi negociatori, precum şi întâlniri între adjuncţii acestora.

Marea Britanie vrea să negocieze acordul de ieşire din Blocul comunitar şi relaţiile comerciale viitoare cu UE înainte de martie 2019. Premierul Theresa May doreşte un proces de punere în aplicare pe etape, care permite pregătirea pentru impactul Brexit.

Philip Hammond, ministrul britanic de Finanţe, a precizat că guvernul de la Londra va adopta o abordare pragmatică în cursul negocierilor pentru Brexit, în încercarea de a găsi o soluţie care funcţioneze atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Uniunea Europeană.

"Părerea mea, şi cred că şi părerea majorităţii populaţiei din Marea Britanie, este că ar trebui să prioritizăm protejarea locurilor de muncă, să protejăm creşterea economică şi nivelul prosperităţii", a spus Hammond.

Guvernul britanic a atras atenţia că nu va exista un acord pentru Brexit fără a lua în calcul viitoarele relaţii comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. De cealaltă parte, negociatorii Comisiei Europene au anunţat că drepturile cetăţenilor afectaţi de Brexit reprezintă o chestiune urgentă, înainte de relaţiile comerciale.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au iniţiat negocierile formale pe tema Brexit

Uniunea Europeană şi Guvernul de la Londra au iniţiat luni negocierile pe tema Brexit, care iniţial se vor concentra pe condiţiile ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, iar, în etapa a doua, pe viitoarea relaţie bilaterală.

Negocierile "încep într-o atmosferă pozitivă şi constructivă", a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, citat de BBC News online.

"Sperăm să construim un parteneriat puternic şi special" al Marii Britanii cu Uniunea Europeană, a spus David Davis.

Michel Barnier, negociatorul Comisiei Europene, a declarat că se vor stabili priorităţile şi calendarul negocierilor. Printre subiectele abordate se vor număra statutul imigranţilor, restanţele Marii Britanii faţă de Uniunea Europeană, estimate la câteva zeci de miliarde de euro, şi frontiera între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Irlanda, stat membru UE.

Iniţial, negocierile se vor concentra pe condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar, în etapa a doua, pe viitoarea relaţie bilaterală.

Principala miză a negocierilor va fi dacă Marea Britanie va putea menţine - şi în ce condiţii - accesul la piaţa Uniunii Europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici