Uniunea Europeană vrea să trimită nave de război în Marea Roşie pentru a respinge atacurile rebelilor houthi

Uniunea Europeană intenţionează să trimită cel puţin trei nave de război pentru a proteja navele comerciale din Marea Roşie care se confruntă cu atacurile rebelilor houthi din Yemen.

Urmărește
2594 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană vrea să trimită nave de război în Marea Roşie pentru a respinge atacurile rebelilor houthi

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

Potrivit unui document al Serviciului European de Acţiune Externă văzut de Politico, Uniunea Europeană ar trebui să creeze "o nouă operaţiune a UE" care să "acţioneze într-o zonă de operaţiuni mai largă, de la Marea Roşie la Golf". Operaţiunea ar putea fi lansată încă de la sfârşitul lunii februarie.

Rebelii houthi, susţinuţi de Iran, afirmă că au vizat nave în Marea Roşie, una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume, în semn de susţinere pentru palestinienii supuşi bombardamentelor israeliene în Gaza. Rebelii houthi au atacat navele, obligându-le să facă ocoluri lungi în jurul Cornului Africii.

UE urmează exemplul Statelor Unite şi al aliaţilor atunci când vine vorba de protejarea navelor în Marea Roşie.

În decembrie, SUA au lansat operaţiunea Prosperity Guardian. Această operaţiune este compusă dintr-o coaliţie (20 de parteneri, după cum se pare, până în prezent, doar 13 dintre ei fiind dispuşi să îşi dezvăluie participarea).

Iniţial, UE a explorat posibilitatea de a utiliza misiunea sa antipiraterie, Atalanta, care operează în Oceanul Indian, dar Spania s-a opus acestei idei, afirmând totodată că este deschisă la o nouă misiune.

"Dimensiunea şi compoziţia exactă a operaţiunii ar face obiectul unei planificări operaţionale ulterioare", dar include "cel puţin trei distrugătoare sau fregate antiaeriene", se arată în propunere.

Noua misiune ar urma să se bazeze pe Agenor, o operaţiune comună de supraveghere condusă de Franţa care acoperă întregul Golf, Strâmtoarea Ormuz şi o parte din Marea Arabiei şi care este compusă din nouă ţări europene (Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia şi Portugalia), se arată în document.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici