Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Georgia sugerează ca ţara să-şi ceară scuze pentru războiul din 2008 cu Rusia

Bidzina Ivanishvili, unul dintre cei mai puternici oameni din Georgia, a sugerat că Tbilisi ar trebui să îşi ceară scuze osetienilor pentru războiul din 2008 cu Rusia.

Urmărește
1091 afișări
Imaginea articolului Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Georgia sugerează ca ţara să-şi ceară scuze pentru războiul din 2008 cu Rusia

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Georgia sugerează ca ţara să-şi ceară scuze pentru războiul din 2008 cu Rusia

Miliardarul georgian Bisina Ivanishvili, fost prim-ministru, a sugerat autorităţilor de la Tbilisi să-şi ceară scuze ruşilor din regiunile separatiste şi Moscovei pentru războiul din 2008, relatează agenţia Reuters, citând presa georgiană.

Rusia a recunoscut Osetia de Sud şi o altă regiune separatistă, Abhazia, ca state independente după ce trupele ruse au respins o încercare georgiană de a recuceri Osetia de Sud într-un război de cinci zile în anul 2008, relevă sursa citată.

Ivanishvili, candidatul principal al partidului de guvernământ Visul Georgian la alegerile din 26 octombrie, susţine că „regimul criminal” al liderului georgian de atunci, Mikheil Saakashvili - care execută pedeapsa cu închisoarea în prezent -, instigat de „forţe străine”, a provocat intervenţia militară rusă din august 2008.

Partidul fostului preşedinte, Mişcarea Naţională Unită, a catalogat declaraţia lui Ivanishvili drept „o ruşine naţională, care serveşte intereselor Rusiei”.

Un raport comandat de UE şi dat publicităţii în 2009 arată că Georgia a declanşat războiul atunci când a atacat cu artilerie grea oraşul Tskhinvali din Osetia de Sud în noaptea de 7 spre 8 august 2008. Rusia a răspuns cu o forţă copleşitoare, care, potrivit raportului, a fost disproporţională.

Conflictul a durat cinci zile şi s-a încheiat cu expulzarea forţelor georgiene din regiunile pro-ruse.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici