Unul dintre principalii ofiţeri ai armatei yemenite se alătură manifestanţilor
Confruntările de duminică au avut loc în regiunea al-Jawf, situată în apropiere de frontiera cu Arabia Saudită, potrivit aceloraşi surse.
Acestea s-au desfăşurat între combatanţii rebeli activi în această regiune şi soldaţi şi elemente tribale care îl susţin pe preşedintele Ali Abdallah Saleh.
Totodată, unul dintre principalii ofiţeri ai armatei yemenite, generalul Ali Mohsen al-Ahmar, a anunţat luni că se alătură mişcării de contestare a preşedintelui.
„Am anunţat că susţinem şi protejăm tinerii care protestează în Piaţa Universităţii din Sanaa”, a anunţat generalul al-Ahmar, comandantul primei divizii blindate.
El este primul ofiţer important care pleacă din funcţie de la începutul mişcării de contestare a preşedintelui Saleh, aflat la putere de 32 de ani, care s-a intensificat după atacurile de vineri asupra manifestanţilor reuniţi în Piaţa Universităţii, soldate cu 52 de morţi.
Preşedintele yemenit Ali Abdallah Saleh a demis Guvernul duminică, în timp ce numeroase persoane au participat la Sanaa la funeraliile manifestanţilor ucişi vineri.
Decizia de demitere a Guvernului a avut loc după ce mai mulţi oficiali ai regimului l-au abandonat pe preşedintele Saleh, care rămâne din ce în ce mai izolat, iar demnitarii religioşi şi tribali l-au cerut forţelor de ordine să refuze să deschidă focul asupra manifestanţilor.
Astfel, ministrul pentru Drepturile Omului, Houda al-Baan, a anunţat la acest sfârşit de săptămână că şi-a prezentat demisia din Guvern şi din partidul aflat la putere, Congresul popular general (CPG), devenind astfel al treilea ministru care părăseşte Cabinetul.
Subsecretarul aceluiaşi ministru, Ali Taysir, a luat aceeaşi decizie.
Vineri, ministrul Turismului, Nabil al-Faqih, a părăsit deja Guvernul şi a fost precedat de ministrul pentru Wakfs (Bunuri religioase), Hammoud al-Hattar.
Ambasadorul Yemenului la ONU, Abdallah al-Saidi, a demisionat, decizie luată şi de un alt diplomat, Jamila Raja, care urma să fie numită ambasadoare în Maroc.
În plus, 23 de deputaţi au demisionat din partidul de guvernământ, care numără aproximativ 170 de deputaţi din 301 ai Parlamentului.
Demnitarii religioşi şi liderii tribali, pilonii puternii, le-au cerut membrilor forţelor de ordine să nu se supună ordinelor de a trage asupra manifestanţilor şi l-au acuzat pe Saleh că este responsabil de „masacrul” de vineri.