„În numele americanilor, dorim să îl felicităm sincer pe Nelson Mandela cu ocazia împlinirii a 94 de ani”, au declarat primul preşedinte de culoare al Statelor Unite şi soţia sa. Ei apreciază că „viaţa extraordinară a lui Mandela şi angajamentul său ferm continuă să reprezinte o lumină pentru cei care caută demnitatea, justiţia şi libertatea”.
„Istoria personală a lui Mandela este istoria unei voinţe de fier, unei integrităţi fără cusur şi modestiei”, subliniază soţii Obama. Prima Doamnă a Statelor Unite s-a întâlnit cu Nelson Mandela la 21 iunie 2011 în cadrul unui turneu în Africa australă efectuat împreună cu fiicele sale.
„După toate criteriile, Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei transformându-şi ţara, continentul (african) şi lumea”, adaugă soţii Obama despre eroul luptei împotriva apartheidului, „un om care a demonstrat puterea extraordinară a non-violenţei (şi) a toleranţei”.
Bill Clinton, unul dintre predecesorii lui Obama la Casa Albă, l-a vizitat marţi pe Mandela în satul său, Qunu (sud-est). Ziua de naştere a lui Nelson Mandela, 18 iulie, a devenit o sărbătoare importantă în Africa de Sud.
Mandela Day (Ziua Mandela) este recunoscută de ONU şi constă într-un apel mondial la consacrarea a 67 de minute din timpul nostru pentru ajutorarea semenilor. Aceste 67 de minute reprezintă cei 67 de ani pe care fostul lider i-a consacrat luptei sale politice.
Nelson Mandela, preşedinte al Africii de Sud din 1994 şi până în 1999, după ce a petrecut 27 de ani în închisorile regimului rasist de apartheid, s-a retras din viaţa politică în 2004. În prezent, apariţiile sale publice sunt foarte rare, fostul lider având o sănătate fragilă.