UPDATE: Abbas vrea retragerea trupelor israeliene din Cisiordania în trei ani după un acord de pace

(Adaugă declaraţiile lui Benjamin Netanyahu şi ale ministrului israelian al Economiei)

Urmărește
1 afișare

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, consideră că Israelul trebuie să retragă trupele din Cisiordania în cel mult trei ani de la semnarea unui acord de pace.

"Cei care propun un termen de 10-15 ani până la retragere nu vor, în realitate, acest lucru", a declarat Abbas, citat de AFP.

"Noi am propune o retragere etapizată, în cel mult trei ani", a precizat liderul palestinian.

Potrivit lui Abbas, frontierele noului stat palestinian ar urma să fie securizate de forţe palestiniene, nu de Israel.

"Nu avem nicio problemă cu prezenţa unei terţe forţe care să se asigure că procesul de retragere va fi dus la bun sfârşit. Credem că NATO ar fi forţa potrivită pentru acaestă misiune", a subliniat Abbas.

În opinia lui Abbas, "frontierele palestiniene ar trebui să se afle sub controlul palestinienilor, ci nu al armatei israeliene".

"Un acord i-ar permite Israelului să fie recunoscut de 57 de state musulmane", a afirmat preşedintele Autorităţii Palestiniene, referindu-se la iniţiativa de pace a Ligii Arabe, lansată în 2002.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu a reiterat, marţi seara, că un stat palestinian ar trebui să fie demilitarizat, însă Israelul poate să-şi menţină trupele în Valea Iordanului pe termen lung. Netanyahu a respins posibilitatea desfăşurării unei forţe internaţionale în regiune.

De asemenea, el i-a îndemnat pe palestinieni să "recunoască statul evreu".

"Vrem să continuăm negocierile, pentru a parveni la un acord, dar nu ştiu dacă liderii palestinieni sunt pregătiţi să facă concesiile necesare. Acel lucru în vom afla în viitorul apropiat", a afirmat premierul israelian.

Ministrul israelian al Economiei, Naftali Bennett, a respins pretenţiile teritoriale ale palestinienilor.

"Strămoşii noştri nu ar ierta niciodată un lider israelian care vrea să divizeze pământul nostru şi capitala", a declarat Bennett.

Bennett a criticat, de asemenea, eforturile americanilor pentru obţinerea unui acord de pace între Israel şi palestinieni.

"Israelul a devenit un fel de laborator pentru diplomaţia internaţională", a denunţat ministrul israelian.

Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a reuşit să relanseze negocierile de pace israelo-palestiniene, la sfârşitul lui iulie.

Totuşi, Kerry, care a efectuat în regiune zece vizite oficiale, începând din martie 2013, nu a reuşit să convingă cele două părţi să ralieze un plan de pace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici