UPDATE: Ayatollahul Ali Khamenei acuză Mossadul şi CIA de asasinarea inginerului iranian

(Adaugă declaraţii, elemente de context şi elemente de background)

Urmărește
6 afișări

Liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei a condamnat joi asasinarea cercetătorului în domeniul nuclear Mostafa Ahmadi Roshan, pe care a atribuit-o Agenţiei americane Centrale de Informaţii (CIA) şi serviciilor secrete israeliene (Mossad), relatează AFP.

În acelaşi timp, preşedintele Parlamentului iranian Ali Larjani a afirmat că Iranul este "pregătit" să reia negocierile în formatul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) "asupra programului său nuclear paşnic".

"Acest asasinat laş, ai cărui autori nu vor îndrăzni niciodată (...) să accepte responsabilitatea lui, a fost comis, ca şi celelalte crime, cu planificarea sau susţinerea serviciilor de informaţii CIA şi a Mossadului", a declarat ayatollahul Khamenei, într-un mesaj de condoleanţe transmis familiei omului de ştiinţă.

Presa conservatoare iraniană a îndemnat anterior la "represalii" împotriva Israelului.

"Singura soluţie pentru oprirea acţiunilor zadarnice ale inamicului este de a trece la represalii împotriva proiectului de asasinare a savanţilor iranieni", scria pe prima pagină cotidianul conservator iranian Ressalat.

"Occidentul s-a răzbunat pentru anunţarea îmbogăţirii uraniului cu 20% prin asasinarea unui savant în domeniul nuclear al ţării", acuza, de asemenea, cotidianul conservator Qods.

Cercetătorul în domeniul nuclear Mostafa Ahmadi Roshan a fost ucis miercuri în explozia unei bombe magnetice plasată pe maşina sa. Alţi trei oameni de ştiinţă, dintre care doi implicaţi în programul nuclear, au fost asasinaţi în acţiuni similare în Iran, din ianuarie 2010 încoace.

Vicepreşedintele Mohammad Reza Rahimi a acuzat imediat Statele Unite şi Israelul. Washingtonul a dezminţit orice implicare în asasinat.

Ambasadorul iranian la ONU Reza Rahimi a cerut miercuri Consiliului de Securitate să condamne atentatul "în termenii cei mai puternici". În opinia sa, există "dovezi eidente că anumite interese străine sunt în spatele acestor asasinate" menite "să perturbe paşnicul program nuclear iranian".

Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului, au afirmat, la rândul lor că "asasinarea savanţilor din domeniul nuclear de către serviciile de informaţii şi teroriştii formaţi de către Occident şi sionişti nu va putea perturba apărarea sacră (a domeniului) nuclear".

Atentatul de miercuri a amplificat şi mai mult tensiunile dintre Iran şi occidentali, în contextul în care Teheranul a anunţat la începutul acestei săptămâni îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20% într-o nouă instalaţie situată la Fordo, la aproximativ 150 de kilometri sud-vest de capitală.

Acest anunţ a fost condamnat de occidentali, care se tem că programul nuclear civil al Teheranului ascunde scopuri militare, în pofida negărilor iraniene. Aceştia vor să consolideze sancţiunile împotriva regimului, vizând în special exporturile de petrol.

Uraniul îmbogăţit la un nivel sub 20% este utilizat în scopuri civile, dar dacă îmbogăţirea este continuată până la peste 90%, acesta poate servi la fabricarea armei atomice.

În acest context, Larijani, care se afla joi în Turcia, a anunţat că ţara sa este pregătită de "negocieri serioase" în formatul 5+1.

Aceste negocieri pot reuşi "dacă sunt serioase", a spus el. "Prietenii noştri turci au propus ca acestea să se desfăşoare în Turcia, iar noi ne-am exprimat acordul".

Iranul s-a declarat în ultimele săptămâni pregătit să reia aceste negocieri, după un an de întrerupere.

Statele Unite au anunţat, pe de altă parte, sosirea în regiune a încă unui portavion american, USS Carl-Vinson, care urmează, în principiu, să înlocuiască portavionul USS John-Stennis, în contextul în care Gardienii Revoluţiei urmează să organizeze săptămânile următoare manevre navale în strâmtoarea Ormuz şi Golful Persic.

La jumătatea lui decembrie, în cursul unor manevre navale, Iranul a ameninţat cu închiderea acestei strâmtori strategice pentru traficul maritim internaţional petrolier, după care a revenit asupra ameninţărilor sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici