UPDATE: Doi morţi şi 70 de răniţi în protestele violente din Egipt

(Adaugă blocarea unor site-uri de Internet, apelul la organizarea unor noi manifestaţii vineri şi elemente de background)

Urmărește
3 afișări

Manifestaţiile împotriva regimului au luat o turnură violentă, miercuri, în Egipt, unde au murit două persoane în timpul confruntărilor cu poliţia şi atacării clădirilor cu cocteiluri Molotov, în cea de-a doua zi de proteste fără predecent în ultimii aproape 30 de ani, relatează AFP.

În plus, 70 de persoane, 55 de manifestanţi şi 15 poliţişti, au fost rănite în timpul confruntărilor din oraşul portuar Suez, situat la 100 de kilometri est de Cairo, potrivit unor surse medicale.

Poliţia a arestat 500 de persoane, ridicând la 700 numărul persoanelor reţinute în cele două zile de mobilizare populară, organizată la apelul Mişcării 6 aprilie, o grupare pentru democraţie care cere reforme politice, economice şi sociale în ţară.

Comunitatea internaţională, între care Statele Unite, Uniunea Europeană şi ONU, i-au cerut Guvernului egiptean să asculte cererile poporului.

Mii de manifestanţi au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară, în pofida unei interdicţii stricte a autorităţilor.

La Cairo, un poliţist şi un manifestant au fost ucişi, potrivit unor surse medicale.

"Vrem să înlăturăm regimul", au scandat protestatarii, aruncând cu pietre în poliţiştii care au rispostat cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, au precizat martorii oculari.

Cele două decese ridică la şase numărul persoanelor moarte în două zile de proteste.

Într-un alt cartier din Cairo, zeci de manifestanţi au înfruntat forţele de securitate în faţa Ministerului de Externe, forţând una dintre intrările acestuia, înainte de a fi dispersaţi cu gaze lacrimogene de poliţie.

La Suez, confruntările au izbucnit după refuzul poliţiei de a preda cadavrul unuia dintre cei trei manifestanţi decedaţi în timpul protestelor de marţi.

Protestatarii au aruncat cu sticle incendiare într-o clădire aparţinând municipalităţii, iar o parte din aceasta a luat foc, potrivit martorilor oculari. Ei au lansat, de asemenea, cocteiluri Molotov într-un sediu al partidului preşedintelui Hosni Mubarak şi au atacat cu pietre poliţiştii.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i dispersa.

Mişcarea 6 aprilie, foarte activă pe Internet, a făcut apel într-un mesaj transmis prin SMS şi pe reţeaua de socilizare Facebook la organizarea unor noi manifestaţii, vineri, după rugăciune, "pentru a cere dreptul să trăiască în libertate şi demnitate".

El le-a cerut simpatizanţilor lor să transmită rapid mesajul, amintind că site-ul Twitter, foarte folosit de manifestanţi, a fost blocat încă de marţi.

În afară de Twitter, site-ul de Internet suedez Bambuser, care permite vizionarea în direct pe Internet a imaginilor filmate cu telefonul mobil sau camera web, este blocat. În ceea ce priveşte Facebook, utilizatorii au menţionat probleme punctuale de acces.

Statele Unite au cerut Egiptului, unul dintre aliaţii săi apropiaţi, să elimine interdicţia de a manifesta şi să nu perturbe funcţionarea reţelelor sociale pe Internet.

Manifestaţiile sunt cele mai importante de la preluarea puterii, în 1981, de către Mubarak, în vârstă de 82 de ani, obiectul criticilor pentru că nu a ridicat niciodată starea de urgenţă instituită în urmă cu aproape 30 de ani.

Dominată de sloganuri care cer plecarea sa, mişcarea de contestare s-a inspirat din revolta tunisiană care a condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali.

Cu peste 80 de milioane de locuitori, Egiptul este ţara cea mai populată din lumea arabă, iar peste 40 la sută din populaţie trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi de persoană. Mai multe autoincendieri au avut loc în ultimele zile, amintind de tânărul tunisian care a declanşat revolta din ţara sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici