UPDATE: Georgia acuză Rusia că a doborât avionul fără pilot prăbuşit în apropiere de Abhazia

(Adaugă reacţia Ministerului georgian de Externe şi a SUA, precum şi detalii despre incident)

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului UPDATE: Georgia acuză Rusia că a doborât avionul fără pilot prăbuşit în apropiere de Abhazia

Georgia acuză Rusia că a doborât avionul fără pilot prăbuşit în apropiere de Abhazia

Avionul georgian fără pilot prăbuşit la sfârşitul săptămânii trecute în apropiere de regiunea separatistă Abhazia a fost doborât de aviaţia militară rusă, susţin autorităţile georgiene, care afirmă că incidentul a fost filmat, relatează Reuters.

"În data de 20 aprilie, un avion rusesc Mig-29 a doborât un avion fără pilot, neînarmat, care efectua o misiune de recunoaştere pe teritoriul georgian. Prezenţa unui avion rusesc în acea zonă este absolut ilegală", afirmă colonelul David Nairaşvili, comandantul Forţelor Aeriene georgiene.

"Este absurd. Ce să caute un avion rusesc pe teritoriul Georgiei?!", a replicat un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene ruse.

"Guvernul georgian condamnă cu fermitate actul de violenţă neprovocat din 20 aprilie 2008, din Georgia", precizează un comunicat al Ministerului georgian de Externe.

Avionul fără pilot a fost doborât în apropiere de regiunea separatistă Abhazia. Autorităţile separatiste de acolo au anunţat deja că au doborât avionul fără pilot.

Guvernul prooccidental de la Tbilisi a acuzat Rusia că intenţionează anexarea Abhaziei, după ce preşedintele Vladimir Putin a cerut consolidarea relaţiilor cu regiunile separatiste georgiene.

Autorităţile georgiene au oferit agenţiei Reuters imagini transmise de avionul de spionaj chiar în momentul prăbuşirii. În imagini se poate vedea un avion militar care lansează o rachetă în direcţia aparatului. Pe avionul care a lansat racheta nu sunt vizibile elemente de identificare.

Nairaşvili afirmă însă că acel tip de avion nu poate fi decât rusesc: "Avionul MiG-29 are elemente tipice. Este un avion rusesc. Georgia nu are asemenea aeronave şi nici separatiştii abhazi".

Potrivit Forţelor aeriene georgiene, graficele radar arată că avionul a decolat de la baza Gudauta din Abhazia şi a trecut în Rusia după atac.

Ministerul georgian de Externe a precizat că prezenţa unui avion de vânătoare rusesc la Gudauta este o încălcare a angajamentelor asumate de Rusia la Istanbul în 1999 de a-şi retrage trupele militare de la bază.

Moscova a afirmat că singurele forţe pe care le mai are în Abhazia sunt cele de menţinere a păcii.

"Prezenţa unui avion de luptă ... contrazice afirmaţiile repetate ale Rusiei că baza ar fi închisă. Federaţia Rusă a început prin urmare o consolidare (a forţelor) militare alarmantă în zona de conflict", precizează comunicatul.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Tom Casey, a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de informaţiile despre acest incident şi cer detalii de la Guevrnul rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici