Libyan Investment Authority (LIA) posedă aproximativ 3,27 la sută din acţiunile grupului britanic, a precizat Pearson, adăugând că a primit „sfaturi juridice” potrivit cărora participaţiile la acest fond suveran cad sub incidenţa sancţiunilor vizându-l pe liderul libian şi familia sa.
„Pearson consideră că acţiunile deţinute de LIA sau în numele său sunt supuse” deciziilor luate duminică de Guvernul britanic şi „sunt de facto blocate”, a explicat grupul într-un comunicat.
„În consecinţă, Pearson a informat LIA şi reprezentanţii săi că nu va accepta, până la noi ordine, să înregistreze operaţiuni de transfer sau să plătească dividende legate de aceste acţiuni”.
Grupul care editează, printre altele, publicaţia Financial Times, a anunţat luni o triplare a beneficiilor sale pentru anul 2010 şi o creştere a dividendelor semestriale vărsate acţionarilor. LIA putea astfel să pretindă 6,8 milioane de lire sterline (aproape opt milioane de euro).
Adresându-se presei după publicarea rezultatelor, directoarea generală a Pearson, Marjorie Scardino, a dat asigurări că nu se „simte bine” pentru faptul că fondul suveran libian se numără printre principalii acţionari.
Profitând de veniturile din petrol, LIA a achiziţionat acţiuni la mai multe mari companii europene, şi deţine de exemplu peste 2,5 la sută din banca italiană UniCredit.