La ieşire, după şapte ore petrecute în sediul Parchetului, Timoşenko a afirmat că a fost eliberată „sub presiunea publicului”.
„Şi-au revizuit hotărârea de a mă trimite la închisoare, sub presiunea publicului”, a declarat ea, citată de agenţia Interfax.
„M-au percheziţionat în mod umilitor”, a adăugat opozanta, care urmează să se prezinte, din nou, la Parchet, miercuri, pentru a „lua la cunoştinţă” de elemente din dosarul său.
Anterior, partidul său, Blocul Timoşenko, a anunţat arestarea sa, într-un comunicat postat pe site. Mişcarea a făcut, ulterior, un pas înapoi, evocând o „tentativă de arestare”.
Parchetul a dezminţit, dând asigurări că Timoşenko a fost convocată, în cadrul anchetei asupra presupuselor „abuzuri de putere” comise la încheierea unor acorduri în domeniul gazelor naturale, cu Moscova, în 2009.
„Odată ce procedurile legate de anchetă vor fi terminate, Timoşenko va putea părăsi, liberă, clădirea Parchetului”, a declarat Renat Kuzmin, adjunctul Procurorului General.
Acesta a confirmat că Parchetul a obţinut undă verde, din partea unui Tribunal, să o aresteze pe opozantă, pe care a acuzat-o de obstrucţionarea anchetei, prin neprezentarea la convocări. Dar el a precizat că Timoşenko a venit, marţi, de bunăvoie, la Parchet.
Diplomaţii occidentali au fost informaţi despre această situaţie, din cauza „importanţei acordate acestui caz de instituţiile democratice europene”, a adăugat Kuzmin.
Timoşenko, unul dintre liderii „revoluţiei portocalii” prooccidentale din 2004, a fost inculpată pentru abuz de putere, prin care ar fi produs importante pierderi financiare statului ucrainean, în perioada când a fost premier.
Parchetul ucrainean a deschis mai multe anchete judiciare împotriva acesteia.
Arestată la domiciliu, la Kiev, Timoşenko afirmă că investigaţiile cărora este supusă sunt orchestrate de adversarul său politic, preşedintele Viktor Ianukovici, a cărui principală rivală a fost în alegerile prezidenţiale din 2010.