- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce este uraniul sărăcit şi cum va fi folosit de ucraineni / "Este atât de dens şi are atât de mult impuls încât continuă să treacă prin blindaj. Îl încălzeşte atât de mult încât ia foc" / Iată ce spune şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate, a anunţat Pentagonul. Ce este uraniul sărăcit şi cum va fi folosit de ucraineni
Ce este uraniul sărăcit şi cum va fi folosit de ucraineni / "Este atât de dens şi are atât de mult impuls încât continuă să treacă prin blindaj. Îl încălzeşte atât de mult încât ia foc" / Iată ce spune şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Ce este ucraniul sărăcit
Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de creare a uraniului îmbogăţit, mai rar, utilizat în combustibilul nuclear şi în armele nucleare. Deşi este mult mai puţin puternic decât uraniul îmbogăţit şi incapabil să genereze o reacţie nucleară, uraniul sărăcit este extrem de dens - mai dens decât plumbul - o calitate care îl face foarte atractiv ca proiectil.
"Este atât de dens şi are atât de mult impuls încât continuă să treacă prin blindaj - şi îl încălzeşte atât de mult încât ia foc", a spus un specialist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Atunci când este trasă, o muniţie cu uraniu sărăcit devine "în esenţă o săgeată de metal exotic trasă cu o viteză extraordinar de mare", a declarat Scott Boston, analist senior în domeniul apărării la RAND, pentru AP.
În anii '70, armata americană a început să fabrice muniţii perforante pentru blindate cu uraniu sărăcit şi de atunci l-a adăugat la blindajul tancurilor pentru a-l întări. De asemenea, a adăugat uraniu sărăcit la muniţiile trase de avionul A-10 al Forţelor Aeriene, cunoscut sub numele de "ucigaş de tancuri".
Armata americană dezvoltă în continuare muniţii cu uraniu sărăcit, în special muniţia perforantă M829A4 pentru tancurile de luptă principale M1A2 Abrams, a declarat Boston.
Nu sunt arme nuclare, dar
În timp ce muniţiile cu uraniu sărăcit nu sunt considerate arme nucleare, emisia lor de niveluri scăzute de radiaţii a determinat organismul de supraveghere nucleară al ONU să îndemne la prudenţă în manipularea lor şi să avertizeze asupra posibilelor pericole de expunere.
Manipularea unor astfel de muniţii "ar trebui să fie redusă la minimum şi ar trebui să se poarte îmbrăcăminte de protecţie", avertizează Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, adăugând că "o campanie de informare publică ar putea, prin urmare, să fie necesară pentru a se asigura că oamenii evită să atingă proiectilele( n.r. ce vor rămne pe câmpul de luptă pe termen lung)".
AIEA notează că uraniul sărăcit este în principal un produs chimic toxic, pericolul nu este dat neapărat de radiaţii ( care sunt la nivel scăzut). Particulele din aerosoli pot fi inhalate sau ingerate şi, deşi majoritatea ar fi excretate din nou, unele pot intra în fluxul sanguin şi pot provoca leziuni renale.
"Concentraţiile ridicate în rinichi pot provoca leziuni şi, în cazuri extreme, insuficienţă renală", precizează AIEA.
Radioactivitatea la nivel scăzut a unui glonţ cu uraniu sărăcit "este un defect, nu o caracteristică" a muniţiei, a declarat Geist, iar dacă armata americană ar putea găsi un alt material cu aceeaşi densitate, dar fără radioactivitate, probabil că l-ar folosi în locul acestuia.
Muniţiile cu uraniu sărăcit, precum şi blindajele cu uraniu sărăcit, au fost folosite de tancurile americane în Războiul din Golf din 1991 împotriva tancurilor irakiene T-72 şi din nou în invazia Irakului din 2003, precum şi în Serbia şi în Kosovo.
Reacţia Rusiei la decizia SUA de a trimite uraniu sărăcit în Ucraina
Într-o postare pe reţeaua de socializare Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a criticat decizia SUA de a oferi muniţiile Ucrainei, scriind: "Ce este aceasta: o minciună sau o prostie?". Ea a spus că s-a observat o creştere a numărului de cazuri de cancer în locurile în care s-au folosit muniţie cu uraniu sărăcit.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO