- Home
- Externe
- ROMA, (03.08.2013, 12:25)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Urmările condamnării lui Berlusconi: Fostul premier italian va trebui să predea paşaportul şi riscă să nu aibă dreptul de a candida şase ani
Fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Mediaset, va trebui să predea paşaportul şi riscă să nu mai aibă dreptul de a candida pentru funcţii publice timp de şase ani.
Urmărește
613 afișări
Urmările condamnării lui Berlusconi: Fostul premier italian va trebui să predea paşaportul şi riscă să nu aibă dreptul de a candida şase ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Procuratura din Milano a emis vineri ordonanţa de executare a pedepsei de către Silvio Berlusconi, care trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii. Silvio Berlusconi, 76 de ani, fusese condamnat în prima instanţă şi în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicţie de cinci ani privind deţinerea de funcţii publice.
Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanţa supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancţiunii suplimentare, cea de interzicere a funcţiilor publice. În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an. Însă fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunităţii, relatează ziarul La Repubblica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Citeşte şi:
Berlusconi va cere GRAŢIEREA PREZIDENŢIALĂ şi vrea reformarea justiţiei sau alegeri. Colegii lui avertizează: "Suntem pregătiţi să demisionăm pentru a ne apăra idealul"
Vineri, Procuratura a trimis şi Senatului mandatul de punere în aplicare a sentinţei, iar legea prevede ca, în cazul unei condamnări definitive, demiterea din funcţie să fie validată de Camera parlamentară din care face parte persoana condamnată. Conform Articolului 1 din Decretul lege din 31 decembrie 2012, aprobat de fostul Guvern Mario Monti, "nu pot candida şi nu pot continua să fie deputaţi sau senatori cei care au fost condamnaţi definitiv la pedepse de peste doi ani de închisoare". Printre delictele menţionate în această lege figurează nu doar fapte de corupţie, ci şi fraudele fiscale, pentru care a fost condamnat Berlusconi. Astfel, Berlusconi ar putea să nu aibă dreptul de a mai candida cel puţin şase ani, indiferent dacă va fi confirmată sau nu pedeapsa suplimentară de interzicere a deţinerii de funcţii publice.
În plus, procurorii cer ca Berlusconi să predea paşaportul normal şi paşaportul diplomatic, ca măsură preventivă pentru a se evita părăsirea ţării înainte de punerea în aplicare a pedepsei.
Silvio Berlusconi ar putea cere graţierea din partea preşedintelui Giorgio Napolitano, apropiaţii lui argumentând că doar aşa se poate "restabili democraţia" în Italia, scrie Corriere della Sera. Liderii grupurilor PdL din Senat şi Camera Deputaţilor, Renato Schifani şi Renato Brunetta, au anunţat că vor adresa preşedintelui Giorgio Napolitano o cerere de graţiere a lui Berlusconi, "pentru restabilirea democraţiei în Italia". Solicitarea va fi depusă luni, când preşedintele revine din concediu. "Vom acţiona rapid, pentru redarea, conform Constituţiei, a libertăţii şi democraţiei care au fost afectate de această sentinţă", a declarat Schifani, liderului grupului Partidului Poporul Libertăţii (PdL) din Senatul italian. "Dacă solicitarea de graţiere nu va primi un răspuns afirmativ, ştim toţi ce trebuie să facem: să apărăm democraţia din Italia", a spus, la rândul său, Renato Brunetta, liderul grupului deputaţilor PdL.
Preşedinţia a dat un semnal favorabil iniţiativei, comunicând că cererea de graţiere trebuie depusă de titular.
Condamnarea lui Berlusconi riscă să genereze o criză politică de proporţii, în contextul în care Guvernul condus de Enrico Letta este susţinut atât de Partidul Democrat (de stânga), cât şi de formaţiunea lui Berlusconi, PdL. Miniştrii şi parlamentarii care fac parte din partidul lui Silvio Berlusconi au avertizat că sunt pregătiţi să demisioneze în semn de protest faţă de condamnarea definitivă a fostului premier, care solicită reformarea justiţiei, ameninţând cu alegeri anticipate. "Este o sentinţă fără fundament. Spre mine s-a aruncat doar cu noroi", a declarat Berlusconi vineri după-amiază, conform Corriere della Sera.
Liderii grupurilor PdL din Senat şi Camera Deputaţilor, Renato Schifani şi Renato Brunetta, au avertizat că vor merge la Preşedinţie pentru a prezenta demisiile tuturor membrilor formaţiunii care deţin funcţii guvernamentale sau locuri în Parlament. La rândul său, secretarul general al PdL, Angelino Alfano, care este şi ministru de Interne în Guvernul de uniune dreapta-stânga condus de Enrico Letta, a declarat după reuniune: "Suntem pregătiţi să demisionăm pentru a ne apăra idealul".
Avocaţii fostului premier italian vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a stabili măsurile alternative închisorii. În practică, opţiunea avocaţilor apărării va putea fi anunţată până pe 16 septembrie, dat fiind că va fi şi o perioadă de vacanţă. Avocaţii vor trebui să propună arestul la domiciliu sau munca în folosul comunităţii.
Cazul se referă la achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, aparţinând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 - 1998, la preţuri majorate intenţionat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe