Ursula von der Leyen cere clarificări privind parteneriatul AUKUS. „Există multe întrebări la care trebuie să fie oferite răspunsuri”

  • Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cere clarificări din partea Statelor Unite, Marii Britanii şi Australiei.
  • Ursula von der Leyen: "Unul dintre statele noastre membre a fost tratat într-un mod care nu este acceptabil".
Urmărește
2079 afișări
Imaginea articolului Ursula von der Leyen cere clarificări privind parteneriatul AUKUS. „Există multe întrebări la care trebuie să fie oferite răspunsuri”

Ursula von der Leyen cere clarificări privind parteneriatul AUKUS. „Există multe întrebări la care trebuie să fie oferite răspunsuri”

Franţa a fost tratată într-un mod inacceptabil în contextul semnării parteneriatului de securitate dintre Statele Unite, Australia şi Marea Britanie, afirmă Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

„Există multe întrebări la care trebuie să fie oferite răspunsuri. Unul dintre statele noastre membre a fost tratat într-un mod care nu este acceptabil", a afirmat Ursula von der Leyen într-un interviu acordat postului CNN, referindu-se la Franţa.

„Noi vrem să ştim ce s-a întâmplat şi de ce. Trebuie clarificate în primul rând aceste lucruri, iar abia apoi se poate continua în mod normal", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare.

Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze. Preşedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei din SUA şi Australia. Ambasadorul din Marea Britanie nu a fost rechemat. „Este cunoscut oportunismul permanent al britanicilor. În această afacere, Marea Britanie este un fel de a cincea roată la căruţă", a afirmat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.

Uniunea Europeană a criticat dur parteneriatul de securitate al Statelor Unite cu Marea Britanie şi Australia, argumentând că acesta este un motiv suplimentar pentru consolidarea autonomiei strategice europene. „Eu presupun că un acord de acest fel nu a fost conceput alaltăieri. Necesită un anumit timp; cu toate acestea, noi nu am fost consultaţi. Această situaţie ne obligă, încă o dată, să reflectăm asupra necesităţii de a avea ca prioritate autonomia strategică europeană", a afirmat vineri Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici