Ursula von der Leyen, prima femeie propusă la preşedinţia Comisiei Europene/ Cine sunt cei patru nominalizaţi la conducerea UE

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, nominalizată pentru preşedinţia Comisiei Europene, în locul lui Jean-Claude Juncker, este prima femeie propusă vreodată pentru această funcţie.

Urmărește
1069 afișări
Imaginea articolului Ursula von der Leyen, prima femeie propusă la preşedinţia Comisiei Europene/ Cine sunt cei patru nominalizaţi la conducerea UE

Ursula von der Leyen, prima femeie propusă la preşedinţia Comisiei Europene/ Cine sunt cei patru nominalizaţi la conducerea UE

Ursula von der Leyen a fost propusă oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, iar Charles Michel pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, a anunţat marţi seară Donald Tusk.

Actualul premier belgian Charles Michel a fost nominalizat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, ministrul spaniol de Externe Josep Borrell ca Înalt Reprezentant pentru Politică Externă, iar franţuzoaica Christine Lagarde pentru şefia Băncii Centrale Europene.
 
"Consiliul European a ajuns la un acord privind viitoarea conducere a instituţiilor Uniunii Europene", a anunţat marţi seară, prin Twitter, preşedintele instituţiei, Donald Tusk.
"Consiliul European o propune pe Ursula von der Leyen pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene", a adăugat Donald Tusk.

Charles Michel, premier al Belgiei, a fost nominalizat pentru postul de preşedinte al Consiliul European.

Christine Lagarde a fost nominalizată pentru funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE).

Pentru funcţia de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate a fost propus oficial Josep Borrell Fontelles, ministrul de Externe al Spaniei şi fost preşedinte al Parlamentului UE.

Cine sunt cei patru nominalizaţi la conducerea UE

 

 
BBC trece în revistă cei patru nominalizaţi la funcţiile de conducerea UE. Preşedintele în funcţie al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi că există "un mare semn de întrebare" dacă Parlamentul European va aproba nominalizările la conducerea instituţiilor europene.
 
Ursula von der Leyen - preşedinte al Comisiei Europen
 
Preşedintele Comisiei Europene conduce Executivul UE, stabileşte agenda politică şi controlează un cabinet de comisari europeni. 
 
S-a născut la Bruxelles, dar s-a mutat cu familia în Germania, la vârsta de 13 ani. A studiat economia la LSE şi medicina din Londra în Hanovra înainte de a intra în politică. 

 Actualul ministru german al Apărării, Ursula von der Leyen, în vârstă de 60 de ani, este membră a creştin-democraţilor conservatori, partidul condus de Angela Merkel (CDU) din 2005.

Dacă va fi confirmată pe post, va fi pentru prima dată în ultimii 60 de ani când Germania va avea un reprezentat la acest nivel.

Christine Lagarde - şeful Băncii Centrale Europene

BCE este responsabilă de moneda euro şi politica monetară a zonei euro. La conducerea BCE este în prezent Mario Draghi, care a fost creditat pe scară largă pentru economisirea monedei euro în timpul crizei datoriei din zona euro.

Lagarde, în vârstă de 63 de ani, de origine franceză, a fost prima femeie care a condus Fondul Monetar Internaţional (FMI), funcţie pe care a preluat-o în 2011.

A studiat în Statele Unite înainte de a absolvi facultatea de drept din Paris şi deţine o diplomă de master la Institutul de Ştiinţe Politice din Aix en Provence.

A fost ministru francez al Comerţului în 2005 şi ministru de Finanţe în 2007.

Charles Michel - preşedintele Consiliului European

Consiliul UE este format din liderii statelor membre ale Uniunii Europene. Instituţia trasează direcţia politică a UE.

În 2014, Chaeles Michel a devenit, la vârsta de 38 de ani, cel mai tânăr premier al Belgiei.

Este avocat la Baroul din Bruxelles din 1998 şi membru al parlamentului belgian din 1999.

Tatăl său, Louis Michel, a fost un politician proeminent şi deputat european.

Josep Borrell - şeful politicii externe a UE

Preşedintele politicii externe a UE coordonează şi reprezentarea politicii externe şi de securitate pentru UE. Funcţia este în prezent deţinută de Federica Mogherini din Italia.

Josep Borell este în prezent ministrul spaniol de externe şi are 72 de ani. El ar putea reveni la conducerea UE, după ce a fost preşedinte al Parlamentului European din 2004 până în 2007.

Şi-a început cariera ca membru al Partidului Socialist Spaniol în 1975 şi are o reputaţie de excelent vorbitor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici