„Este impresionant să observăm că, în pofida tuturor presiunilor, Republica Moldova avansează rapid şi calitativ”, a afirmat Ursula von der Leyen, potrivit cotidianului Le Monde, în cursul unei conferinţe de presă organizate la Chişinău alături de preşedintele Maia Sandu.
Preşedintele Comisiei Europene a notat că Administraţia de la Chişinău a înregistrat, în pofida presiunilor generate de conflictul militar din Ucraina, „progrese enorme” în implementarea reformelor necesare integrării în Uniunea Europeană.
Republica Moldova şi Ucraina au obţinut în 2022 statutul de candidate pentru admiterea în Uniunea Europeană, iar anul acesta speră să primească permisiunea pentru iniţiarea negocierilor de aderare.
Însă preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat, miercuri, că Uniunea Europeană trebuie să creeze noi forme de organizare, pentru a răspunde aspiraţiilor de integrare ale statelor din Balcanii de Vest şi din estul Europei, inclusiv ale Republicii Moldova şi Ucrainei. Uniunea Europeană trebuie să regândească guvernarea şi „să inventeze mai multe tipuri de format”. „Aceasta este singura modalitate de a răspunde aşteptărilor legitime ale Balcanilor de Vest, ale Republicii Moldova şi Ucrainei, care trebuie să intre în Uniunea Europeană, precum şi pentru păstrarea eficienţei geopolitice”, a declarat Emmanuel Macron într-un discurs rostit la Bratislava, în Slovacia, înaintea reuniunii Comunităţii Politice Europene, programată în Republica Moldova.