Ursula von der Leyen susţine instituirea unui mecanism pentru monitorizarea statului de drept în toate ţările membre UE

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, susţine introducerea unui mecanism pentru monitorizarea situaţiei statului de drept în toate ţările Uniunii Europene şi pentru apărarea valorilor europene.

Urmărește
620 afișări
Imaginea articolului Ursula von der Leyen susţine instituirea unui mecanism pentru monitorizarea statului de drept în toate ţările membre UE

Ursula von der Leyen susţine instituirea unui mecanism pentru monitorizarea statului de drept

După ce a primit votul Parlamentului UE pentru numirea în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a acordat un interviu unor jurnalişti din cadrul Alianţei Principalelor Publicaţii Europene (Leading European Newspaper Alliance - LENA).

Întrebată dacă statele UE care nu respectă normele statului de drept şi valorile comune ar trebui sancţionate prin reducerea accesului la fonduri structurale, Ursula von der Leyen a declarat, conform cotidianului italian La Repubblica: "Statul de drept este o valoare sacră pentru Uniunea Europeană. Pentru a raţionaliza o dezbatere intensă: vom susţine introducerea unui mecanism care să ofere un raport transparent asupra situaţiei statului de drept în fiecare stat membru. În acest mod, vom evita să arătăm cu degetul doar spre anumite state membre; vom face astfel încât să fie evaluate toate ţările".

Întrebată cum vor fi aplicate regulile pentru toate ţările UE în condiţiile în care Germania şi Franţa nu au fost sancţionate pentru nerespectarea limitelor privind deficitul bugetar, Ursula von der Leyen a precizat: "Aceleaşi criterii sunt valabile pentru toată lumea. Experienţa mea politică îmi sugerează că respectarea regulilor destinate tuturor este singurul fundament pentru menţinerea unui anumit echilibru între puterile influente în lume. Noi apărăm ordinea bazată pe reguli, iar acest lucru se aplică şi în UE. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de regulile stabilite, cu atât mai puţin vom fi capabili să ajungem la un echilibru şi să fim corecţi cu cetăţenii".

În Europa de Est sunt ţări care au luptat pentru libertate, dar acum guverne din unele dintre aceste ţări vor să anuleze independenţa justiţiei şi să obstrucţioneze presa. Ce credeţi despre acest lucru?

"Libertatea de exprimare, justiţia şi presa sunt esenţa şi baza comună a Uniunii Europene, vom face mereu ce trebuie pentru a le apăra, oriunde va fi necesar", a răspuns Ursula von der Leyen.

Dar în Polonia judecătorii sunt vizaţi de atacuri, iar în Ungaria nu mai există ziare independente, a notat un jurnalist.

"Mecanismul pe care îl vreau pentru monitorizarea statului de drept va identifica încălcările valorilor şi principiilor europene. Vom acţiona unde este necesar. Acest lucru este valabil pentru toate statele membre", a insistat Ursula von der Leyen.

Taguri:
ue,
politică,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici