US Air Force sare în ajutorul piloţilor săi de drone surmenaţi din cauza campaniei contra SI

Forţele aeriene americane au anunţat joi o serie de măsuri în vederea consolidării efectivelor de piloţi de drone, surmenaţi de un program de lucru intens, din cauza campaniei aeriene din Irak şi Siria.

Urmărește
453 afișări
Imaginea articolului US Air Force sare în ajutorul piloţilor săi de drone surmenaţi din cauza campaniei contra SI

US Air Force sare în ajutorul piloţilor săi de drone surmenaţi din cauza campaniei contra SI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceşti piloţi se află într-o situaţie de "stres notabil, din cauza unui ritm neîncetat de activitate", a subliniat secretarul US Air Force Deborah Lee James într-o conferinţă de presă, alături de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene generalul Mark Welsh.

Ei muncesc şase zile pe săptămână, câte 13 sau 14 ore pe zi, a spus ea.

Ei însumează în medie 900 până la 1.100 de ore de "zbor" pe an, faţă de 200-300 de ore de zbor cât efectuează un pilot. În plus, mulţi dintre ei se apropie de finalul contractului, ceea ce riscă să complice şi mai mult situaţia, a declarat ea.

Cu scopul de a face faţă situaţiei, US Air Force a decis să mobilizeze resurse din Garda Naţională şi din rândul rezerviştilor. Astfel, intenţionează să recheme piloţi plecaţi la alte unităţi şi să-i păstreze mai mult timp pe cei aflaţi în prezent în post.

Armata Aerului a decis, de asemenea, creşterea imediată a valorii primei de zbor pentru piloţii care-şi prelungesc serviciul şi aşteaptă alte măsuri de stimulare financiară, care se află în pregătire. Prima este cuprinsă între 650 şi 1.500 de dolari, potrivit datelor furnizate de generalul Welsh.

Piloţii de drone efectuează operaţiuni de recunoaştere sau atacuri în lume de pe teritoriul Statelor Unite - în special în Irak şi Siria, în războiul împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI).

Lansarea ofensivei contra SI în vara lui 2014 a perturbat planurile US Air Force, care prevedea în bugetul său pe 2015 să reducă numărul avioanelor fără pilot implicate în operaţiuni, a declarat generalul Welsh.

"Da, am pus în discuţie această decizie" privind reducerea şi "acest lucru a exacerbat" problema efectivelor, a precizat el. "Dacă am fi efectuat reduceri aşa cum am prevăzut, nu am fi avut probleme astăzi", a subliniat el.

La începutul lui 2015, US Air Force utiliza aproximativ 368 de avioane fără pilot - 150 de tip Predator (recunoaştere şi luptă), 178 de tip Reaper (recunoaştere şi luptă) şi 40 de tip Global Hawk (recunoaştere), potrivit datelor oficiale.

Într-un raport intern întocmit de către Forţele Aeriene, citat de site-ul Daily Beast săptămâna trecută, un comandant militar avertiza că situaţia avioanelor fără pilot a atins un punct critic - din cauza lipsei de efective - şi că US Air Force nu ar mai fi capabilă să alinieze capacităţile de luptă cerute de Pentagon în 2015.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici