O „gogoaşă” greu de înghiţit pentru unii. Utopia devine realitate? Ideea revoluţionară care schimbă o societate întreagă

  • Economia globală trece printr-o perioadă dificilă
  • Un model „revoluţionar” îşi propune să schimbe modul în care funcţionează o societate întreagă
  • Propune mutarea centrului de interes dinspre creşterea constantă a economiei spre un ţel mai echilibrat
  • Modelul „Doughnut” este în prezent pus în aplicare în Amsterdam
Urmărește
7099 afișări
Imaginea articolului O „gogoaşă” greu de înghiţit pentru unii. Utopia devine realitate? Ideea revoluţionară care schimbă o societate întreagă

Sursa FOTO: Profimedia

BBC prezintă într-un material video disponibil AICI modelul economic „revoluţionar” care îşi propune să schimbe definitiv felul în care funcţionează societatea olandeză şi nu numai.

Scopul „Doughnut” (în traducere, Gogoaşă - n.r.) este de a întruni toate nevoile oamenilor, fără a ameninţa mediul înconjurător şi Planeta.

„Când le prezint ideea, unii se întreabă: <<Este capitalism? Sau comunism? E socialism?>> Şi atunci mă întreb, <<Serios? Astea sunt singurele opţiuni pe care le avem?>>”, spune Kate Raworth, autorul „Economiei Doughnut”.

Aceasta propune o viziune diferită de cele ale secolului trecut, care acordă mult mai multă atenţie valorilor prezentului. Doreşte să pună capăt inegalităţii între sexe, precum şi celei rasiale. Mulţi spun că este o utopie pură, dar oare ar putea deveni realitate?

Paşi esenţiali pentru o viaţă împlinită

„În fiecare ţară, guvernele sunt aproape dependente de tot ceea ce înseamnă PIB, de parcă ar fi o dovadă a succesului. Şi cu siguranţă nu este”, spune Raworth. „Întruncât ne confruntăm cu o criză climatică şi cu una medicală, a coronavirusului, trebuie să gândim dintr-o perspectivă mai largă.”

E necesar să vorbim despre CUM progresăm, crede ea, raportându-se la secţiuni distincte ale „gogoşii”.

Inelul interior trasat în grafic reuneşte 12 nevoi umane de bază, aflate la baza oricărei societăţi. Cercul exterior reprezintă nivelul ecologic, întrucât omul trăieşte dependent de condiţiile de mediu.

În centru e locul unde oamenii rămân fără resursele necesare. „Aici nu există hrană, apă, energie, sistem sanitar, adăpost, educaţie sau voce politică. Nu vrem ca cineva să ajung aici.”

Trebuie să rămânem cu toţii în inelul „verde”, cuprins între cel al fundamentelor sociale şi cel ecologic.

Sursa FOTO: Captură ecran BBC

O „gogoaşă” greu de înghiţit?

Teoria „Doughnut” a fost publicată pentru prima dată în 2012. De atunci au existat multe critici aduse modelului economic, iar în momentul actual Amsterdam este primul loc unde acesta e pus în practică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici