- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (02.01.2025, 10:06)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Va exista o altă pandemie după Covid-19? Cercetătorii avertizează asupra unei posibile ameninţări
Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea, provocând milioane de decese şi o criză economică globală. Cu toate acestea, experţii avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esenţială pregătirea pentru a face faţă unui agent patogen necunoscut, scrie New Science.
Urmărește
879 afișări
Va exista o altă pandemie după Covid-19? Cercetătorii avertizează asupra unei posibile ameninţări
Mark Woolhouse, de la Universitatea din Edinburgh, consideră că pandemia de Covid-19 a fost „moderată” comparativ cu ceea ce ar putea urma. „Vor exista altele şi ar putea fi mult mai devastatoare,” a spus el.
Ce ar putea declanşa următoarea pandemie?
Principala teamă a cercetătorilor este virusul H5N1, o formă de gripă aviară care se răspândeşte rapid printre păsări şi alte specii, inclusiv oameni. Aproximativ 50% dintre cazurile umane raportate din 2003 au fost fatale. Deşi virusul nu are încă capacitatea de a se transmite eficient între oameni, mutaţiile sau recombinările genetice ar putea schimba acest lucru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
-
Criză politică în Austria. Karl Nehammer îşi dă demisia în urma eşecului formării unei coaliţii
-
Dezastrul din Marea Negră. Decese ale delfinilor şi păsărilor de mare. Ruşii au scos 86 000 de tone de nisip şi pământ contaminat după scurgeri de petrol
-
VIDEO Noul lider al Siriei nu a dat mâna cu şefa diplomaţiei germane. Baerbock spune că gestul a fost previzibil
De asemenea, coronaviruşii rămân o ameninţare, iar alte virusuri necunoscute ar putea cauza probleme similare. Creşterea populaţiei, extinderea în habitate sălbatice şi migrarea animalelor din cauza schimbărilor climatice cresc riscul de expunere la agenţi patogeni noi.
Cum ne putem pregăti?
Există două abordări principale pentru a preveni o pandemie. Prima implică monitorizarea virusurilor care circulă deja în oameni, ceea ce ar putea ajuta la detectarea timpurie a unui pericol.
A doua strategie urmăreşte identificarea virusurilor potenţial periculoase înainte de a infecta oamenii, dar acest proces este dificil şi riscant, implicând experimente cu virusuri vii.
„Identificarea virusurilor care ar putea afecta oamenii este o întrebare la care nu ştim cum să răspundem,” spune Sergei Pond de la Universitatea Temple.
Tehnologii promiţătoare şi lacune în sistem
Dezvoltarea testelor rapide, a tratamentelor şi a vaccinurilor rămâne esenţială. Iniţiativa „100 de zile” a Secretariatului Internaţional pentru Pregătirea Pandemiei, stabilită de naţiunile G7, vizează accelerarea acestor procese. Totuşi, Woolhouse subliniază că sistemele de supraveghere globală sunt insuficiente.
Monitorizarea apelor uzate pentru detectarea virusurilor este una dintre tehnologiile promiţătoare, dar implementarea globală ar fi costisitoare.
O nouă provocare: dezinformarea
Un sondaj realizat de Abbott Pandemic Defense Coalition arată că principala preocupare a cercetătorilor în cazul unei noi pandemii nu este tehnologia, ci lipsa de încredere publică şi dezinformarea. Aceasta ar putea duce la refuzul măsurilor de protecţie, cum ar fi purtarea măştii sau vaccinarea.
„Comportamentul oamenilor în gestionarea propriului risc este crucial,” spune Woolhouse.
Ce urmează?
Deşi cercetătorii consideră că suntem mai bine pregătiţi decât în 2020, rămân multe de făcut. Vaccinurile trebuie să fie capabile nu doar să reducă severitatea bolii, ci şi să oprească transmiterea virusurilor respiratorii. De asemenea, guvernele trebuie să îmbunătăţească răspunsul public la crizele sanitare.
„Nu am ajuns încă acolo unde ar trebui să fim,” concluzionează Woolhouse. „Trebuie să facem mult mai mult pentru a preveni şi a gestiona următoarea pandemie.”
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. La întâlnirea oficială a liderilor europeni cu liderii sirieni din Damasc, noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a refuzat să dea mâna cu Annalena Baerbock, ministrul german de Externe
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe