- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Va începe războiul în Libia? Ţările care vor participa la intervenţia militară. Kadhafi: Voi transforma în infern viaţa celor care vor ataca Libia
Mai multe ţări, între care Franţa, Canada, Norvegia şi Danemarca, vor participa la intervenţia militară în Libia, în urma rezoluţiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, în timp ce Polonia intenţionează să acorde un sprijin logistic umanitar.
Va începe războiul în Libia? Ţările care vor participa la intervenţia militară împotriva lui Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Participarea încă de la început a britanicilor şi a americanilor este preconizată. Baza italiană de la Sigonella, din sudul Siciliei, ar urma să fie pusă la dispoziţia acestor două ţări, în timp ce francezii pot utiliza baza lor din Solenzara, în Corsica.
Alte ţări din NATO - Canada, Norvegia, Danemarca şi Belgia - şi-au exprimat intenţia de a se alătura coaliţiei, contribuind cu avioane de transport, avioane de vânătoare F-16 sau F-18 şi nave de deminare, pentru a participa la raiduri sau a susţine o operaţiune umanitară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
► CANADA
Va trimite în Libia şase avioane de vânătoare de tip CF-18, pentru a participa la implementarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, care prevede crearea unei zone de interdicţie aeriană şi autorizează folosirea forţei, relatează joi presa canadiană.
"Guvernul canadian a luat decizia astăzi, târziu, de a trimite şase avioane de vânătoare de tip CF-18, pentru a se alătura americanilor, britanicilor şi francezilor, dar şi celorlalte ţări care vor participa la impunerea zonei de interdicţie aeriană", a precizat postul privat de televiziune CTV, pe site-ul său.
Anunţul mobilizării aparatelor canadiene este "iminent", potrivit televiziunii publice CBC.
Între 120 şi 200 de soldaţi vor însoţi avioanele CF-18 - echivalentul canadian al aparatului F-18 american - acolo unde vor avea baza, fără îndoială în Italia, potrivit site-urilor Globe and Mail şi CBC.
Aceştia ar putea ajunge acolo încă de vineri, potrivit CTV.
► NORVEGIA
Va participa la intervenţia militară din Libia, după autorizarea dată de ONU, a declarat vineri ministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo, pentru cotidianul Verdens Gang. Natura acestei contribuţii rămâne însă vagă.
"Am decis să contribuim la operaţiune. Dar este prea devreme pentru a spune în ce mod", a declarat ea. "Este rezonabil să trimitem mijloace aeriene".
Trimiterea de avioane de luptă F-16 norvegiene "este o posibilitate. Dar o mare operaţiune umanitară va fi de asemenea înfiinţată, ceea ce aduce în actualitate trimiterea unor avioane de transport", potrivit ministrului.
► DANEMARCA
Va cere vineri, "cât mai rapid posibil", sprijinul Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe pentru trimiterea unei contribuţii care să includă şase avioane de luptă F-16, a anunţat ministrul de Externe, Lene Espersen. Acestea urmează să fie puse la dispoziţia NATO în Sicilia începând de sâmbătă dimineaţa, ora 06.00 (07.00 ora României), potrivit Ministerului Apărării.
"Suntem pregătiţi să acţionăm foarte rapid şi să ne asigurăm că va fi o gestionare rapidă în Parlament a unei propuneri pentru ca Danemarca să poată pune la dispoziţie avioane F-16", a adăugat Espersen, citată de agenţia Ritzau.
Propunerea Guvernului danez urmează să fie prezentată Folketing în jurul orei 15.00 (16.00 ora României), o decizie fiind aşteptată în cursul serii, a anunţat o sursă parlamentară.
► SUEDIA
Şeful diplomaţiei Carl Bildt a declarat că ţara sa va analiza o eventuală cerere de contribuţie a NATO, alianţă din care face parte, dar că mai întâi aşteaptă o astfel de cerere.
"Suedia ia decizii în mod independent pe baza angajamentului forţelor sale militare. Dacă vom fi solicitaţi, vom lua poziţie. Dar NATO trebuie mai întâi să ia o decizie şi să îşi stabilească propria contribuţie militară. Vom vedea dacă vor avea nevoie să solicite celelalte ţări", a declarat el.
► FINLANDA
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că "dosarul este de acum în mâinile organismelor UE" şi că ţara nu intenţionează să ia o decizie unlitarală în această privinţă.
► POLONIA
Este pregătită să ofere avioanele sale de transport, dar exclude participarea sa la o forţă de atac în Libia, după autorizarea dată de ONU, a declarat vineri ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich.
"Suntem pregătiţi să ajutăm cu avioanele noastre de transport. Capacităţile noastre ne permit să detaşăm o parte din forţele noastre şi mijloacele noastre pentru ajutor umanitar", a declarat Klich pentru postul privat de radio TOK FM.
"Am decis miercuri cu preşedintele şi prim-ministrul că implicarea Poloniei într-o forţă de atac este exclusă", a precizat el.
"În ceea ce priveşte zona de interdicţie aeriană, noi nu intenţionăm să participăm la implementarea ei cu forţele noastre armate", a adăugat ministrul.
► FRANŢA
Anterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin a declarat că atacurile militare împotriva regimului libian după rezoluţia ONU vor interveni "rapid", "în câteva ore", iar francezii vor "participa".
"Atacurile vor avea loc rapid", a declarat Baroin, pentru postul de radio RTL, adăugând că nu vrea să precizeze pentru moment exact "când, cum, ce ţinte, ce forme" vor avea acestea.
"Francezii care s-au aflat în fruntea aceste cereri (de intervenţie) vor fi, în mod natural, coerenţi cu intervenţia militară, deci vor participa", a adăugat el.
► QATARUL şi EMIRATELE ARABE UNITE
Vor participa, în baza mandatului ONU, la operaţiuni militare comune împotriva regimului libian condus de colonelul Muammar Kadhafi, a declarat, joi, un diplomat acreditat la Naţiunile Unite.
"Va exista o participare a Qatarului şi a Emiratelor Arabe Unite. Aceasta a fost confirmată la Consiliul de Securitate", a precizat diplomatul citat.
► GERMANIA
Germania s-a abţinut joi de la votarea Rezoluţiei 1973 în Consiliul de Securitate al ONU, prezentată şi susţinută de Washington, Londra şi Paris.
► MAREA BRITANIE
Forţele britanice vor participa la operaţiunile din Libia cu avioane de luptă de tip Tornado şi Eurofighter, care trebuie să ajungă "în orele care urmează" la bazele lor, a anunţat vineri premierul David Cameron, în faţa deputaţilor.
► LITUANIA
A pus joi la dispoziţie un avion de transport pe care îl utilizează în comun cu alte state, pentru o eventuală operaţiune în Libia. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Ruta Putnikiene, a declarat că Lituania a propus orele de zbor de care dispune privind aparatul C-17 Globemaster III, pentru a participa la o "operaţiune de ajutor umanitar şi de evacuare" a populaţiei din Libia.
► TURCIA
S-a declarat de la început ostilă oricărei intervenţii a NATO în partea de sud a Mediteranei.
► RUSIA
De asemenea, participarea Rusiei la o operaţiune militară în Libia este "exclusă", a declarat vineri şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Nikolai Makarov, citat de Interfax.
► GRECIA
A salutat rezoluţia votată de Consiliul de Securitate al ONU şi s-a declarat pregătită "să îşi ajute partenerii" şi aliaţii în această criză.
Într-un interviu acordat postului public de radio grec Net, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Grigoris Delavekouras, a declarat că Grecia nu a luat încă o decizie în privinţa formei pe care o va lua ajutorul său.
"Este puţin cam prea devreme să vorbim despre ceva concret. Aşteptăm reuniunea NATO (...), nu pot anticipa rezultatul acestei reuniuni (...) trebuie să vedem, de asemenea, care este poziţia aliaţilor noştri", a declarat Delavekouras.
NATO urmează să dezbată vineri rolul său în operaţiunile din Libia.
► SPANIA
Va pune la dispoziţia NATO două baze militare precum şi mijloace aeriene şi navale în cadrul unei eventuale operaţiuni în Libia, odată obţinută autorizaţia Parlamentului, a anunţat vineri ministrul Apărării Carme Chacon.
Spania "va pune la dispoziţia NATO bazele sale din Rota şi Moron", două baze aeriene situate în sudul ţării, "precum şi mijloace aeriene şi navale cu autorizaţia cerută a Parlamentului", a declarat Chacon la Madrid.
Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara, după trei zile de negocieri, o rezoluţie care autorizează folosirea forţei împotriva trupelor colonelului Muammar Kadhafi, deschizând calea unor raiduri aeriene în Libia.
După această decizie, occidentalii vor înfiinţa vineri o coaliţie condusă de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie.
NATO va accelera planificarea militară în vederea intervenţiei în Libia
NATO a decis să accelereze planificarea militară în vederea unei eventuale participări la intervenţia internaţională în Libia, care nu a fost încă decisă, a anunţat, vineri, un oficial din cadrul NATO, citat de AFP.
"Ambasadorii" din 28 de state aliate "s-au pus de acord pentru accelerarea planificării militare", a declarat acest oficial, sub acoperirea anonimatului.
Totuşi, "problema unei acţiuni concrete nu este încă dezbătută", a precizat el.
"NATO este în curs de a finaliza planificarea, astfel încât să fie pregătită să acţioneze adecvat pentru a sprijini rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, ca parte a unui efort internaţional mai larg", a declarat, la rândul său, într-un comunicat, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Cele trei condiţii puse pentru ca NATO să aibă în vedere o intervenţie, într-un cadru internaţional, sunt în prezent îndeplinite. "Există o nevoie urgentă (de intervenţie), o susţinere fermă a (ţărilor din) regiune şi un mandat clar al ONU", a apreciat Rasmussen.
Kadhafi: Voi transforma în infern viaţa celor care vor ataca Libia
Liderul libian Muammar Kadhafi a avertizat împotriva oricărei ofensive asupra Libiei, ameninţând că va "transforma în infern viaţa" celor care vor ataca Libia, într-un interviu acordat cu câteva ore înaintea votării unei rezoluţii a ONU care autorizează folosirea forţei.
"Dacă lumea devine nebună, vom fi şi noi. Vom riposta. Vom trasforma viaţa lor în infern", a declarat colonelul Kadhafi într-un interviu pentru televiziunea publică portugheză RTP, realizat cu câteva ore înaintea votării rezoluţiei în Consiliul de Securitate al ONU.
"Ce este acest rasism, această ură? Ce este această nebunie?", a întrebat el în acest interviu.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO