Vaccinul lui Vladimir Putin împotriva coronavirusului „a fost aprobat după teste pe doar 38 de persoane”. Ce arată documentele oficiale

  • Putin a declarat ieri că Rusia a înregistrat primul vaccin din lume contra Covid. Oamenii de ştiinţă l-au criticat ieri pe Putin pentru această mişcare „nechibzuită şi imprudentă”, despre care spun că ar putea agrava pandemia dacă vaccinul se va dovedi periculos sau ineficient.
  • Rapoarte din Rusia susţin că nu există „studii clinice” care să demonstreze eficacitatea acestuia.
  • Se pare că voluntarii au avut mai multe reacţii adverse, printre care febră, durere şi inflamaţii.
Urmărește
7581 afișări
Imaginea articolului Vaccinul lui Vladimir Putin împotriva coronavirusului „a fost aprobat după teste pe doar 38 de persoane”. Ce arată documentele oficiale

Mult-trâmbiţatul vaccin rusesc a fost înregistrat după doar 42 de zile de cercetări, afirmă agenţia de ştiri Fontanka, citată de Daily Mail - şi eficienţa acestuia este „necunoscută”. Vaccinul împotriva coronavirusului lui Vladimir Putin a fost înregistrat după teste pe doar 38 de persoane şi provoacă reacţii adverse, printre care durere şi umflături, potrivit documentelor oficiale.

Unul dintre documentele prezentate pentru înregistrare spune că „nu au fost efectuate studii clinice care să studieze eficacitatea epidemiologică”, în ciuda afirmaţiilor lui Putin că vaccinul a trecut „toate testele necesare”. Există îndoieli şi cu privire la capacitatea vaccinului de a crea suficienţi anticorpi. Testele au arătat că în a 42-a zi după vaccinare voluntarii au avut anticorpi sub nivelul mediu.

Rusia a făcut din cursa pentru vaccinuri o chestiune de prestigiu naţional şi a numit produsul „Sputnik V”, după foştii sateliţi spaţiali sovietici, creând temeri că siguranţa vaccinului va fi compromisă de dragul imaginii Rusiei.

În timp ce Putin a spus că fiica sa nu a suferit alte reacţii adverse decât o temperatură ridicată, Fontanka a afirmat că există o listă lungă de „evenimente adverse”. A fost raportat că la cei 38 de voluntari adulţi sănătoşi, care au fost testaţi, au fost înregistrate 144 de evenimente adverse. Majoritatea au trecut „fără consecinţe" dar în a 42-a zi a studiului 31 dintre aceste reacţii adverse erau încă prezente.

Printre reacţiile adverse se numără umflături, durere, hipertermie - o temperatură ridicată a corpului - şi pruritul la locul injectării. Ca manifestări obişnuite s-au raportat slăbiciunea fizică sau lipsa de energie, stare de rău, febră, scăderea poftei de mâncare, dureri de cap, diaree, congestie nazală, dureri în gât şi rinoree.

De asemenea, vaccinul nu este permis pentru persoanele sub 18 ani sau peste 60 de ani din cauza lipsei de cercetări asupra impactului său.
Nu este recomandat femeilor însărcinate şi care alăptează deoarece „eficacitatea şi siguranţa sa nu au fost studiate". Nici interacţiunea vaccinului cu alte medicamente nu a fost studiată şi efectul său asupra capacităţii de a conduce vehicule.

De asemenea, trebuie utilizat cu „precauţie” de către persoanele care au o serie de afecţiuni, inclusiv boli cronice de rinichi şi de ficat, diabet, epilepsie şi de către persoanele cu antecedente de accidente vasculare cerebrale, boli ale sistemului cardiovascular, imunodeficienţă, boli autoimune, reacţii alergice, atopie şi eczeme.

Un alt avertisment a fost: „Nu există antidoturi specifice medicamentului.  Riscul de supradozaj este extrem de scăzut deoarece vaccinarea va fi administrată de personal medical instruit”.

„Dar în caz de supradozaj accidental pot apărea reacţii toxice şi alergice”

Vaccinul este, de asemenea, extrem de sensibil la influenţele externe şi trebuie păstrat la o temperatură nu mai mare de -18C, spun documentele. Înainte de utilizare trebuie păstrat la temperatura camerei, dar nu mai mult de 30 de minute. Înainte de injectare - trebuie amestecat prin agitare uşoară.

Directorul Institutului Gamaleya, Alexander Gintsburg, a declarat pentru Interfax: „Când terminăm faza de post-înregistrare, pe care tocmai o începem acum, avem dreptul legal de a prezenta documente pentru testarea acestui vaccin pe copii”.

Fontanka a declarat însă că documentaţia de la Institutul Gamaleya „nu pare la fel de încurajatoare ca şi declaraţiile lui Vladimir Putin şi cele ale ministrului sănătăţii, Mikhail Murashko”.

Dezvăluirile de astăzi vin după un val de critici din partea oamenilor de ştiinţă cu privire la graba cu care vaccinul a fost înregistrat înainte de a fi supus aşa-numitelor procese din faza III. „Aprobarea rapidă nu va face Rusia lider în cursă, ci doar îi va expune pe consumatorii vaccinului la un pericol inutil”, a declarat Asociaţia Organizaţiilor din Studii Clinice din Rusia.

Putin a spus că una dintre fiicele sale a primit vaccinul. A mai spus că aceasta a avut o temperatură de 38 de grade Celsius în ziua primei injecţii, iar o zi mai târziu temperatura i-a scăzut la 37 de grade. „Se simte bine şi are un număr mare de anticorpi”, s-a lăudat el.

Putin are două fiice adulte şi nu a specificat care dintre ele a fost vaccinată. Otkrytie Media a raportat că aceasta ar fi Ekaterina, în vârstă de 33 de ani. Ekaterina, fostă dansatoare-acrobat, este deţinătoare a unui doctorat de la prestigioasa Universitate de Stat din Moscova, după ce a finalizat un studiu privind ajutorarea cosmonauţilor şi a piloţilor pentru a se orienta în condiţii dificile. S-a spus că ea a  primit vaccinarea într-un stadiu foarte timpuriu al dezvoltării vaccinului.

Profesorul Francois Balloux de la Institutul de Genetică al Universităţii din Londra a criticat dur mişcarea rusă: „Este o decizie nesăbuită şi nechibzuită”, a spus el.  „Vaccinarea în masă cu un vaccin testat în mod necorespunzător nu este etică”, orice problemă care ar apărea în campania de vaccinare rusă putând avea efecte dezastruoase atât asupra sănătăţii oamenilor, dar şi asupra încrederii populaţiei în vaccinuri.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici