Prima pagină » Știri externe » Vaccinuri anti-COVID-19, folosite ca instrument de negociere în schimbul de prizonieri dintre Israel şi Siria

Vaccinuri anti-COVID-19, folosite ca instrument de negociere în schimbul de prizonieri dintre Israel şi Siria

Vaccinuri anti-COVID-19, folosite ca instrument de negociere în schimbul de prizonieri dintre Israel şi Siria

Sursa, care a solicitat anonimatul, nu a precizat numărul de vaccinuri sau dacă acestea provin din rezerva proprie a Israelului. Barak Ravid, un reporter israelian, a scris pe Twitter că ţara a plătit Rusiei 1,2 milioane de dolari pentru vaccinul Sputnik V ca parte a acordului, citând „surse străine”.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a anunţat vineri că o tânără israeliană care a trecut graniţa cu Siria. În schimb, guvernul israelian a returnat doi păstori sirieni pe care îi deţinuse, a spus el. Nu este clar de ce femeia israeliană a fost oprită în Siria, potrivit The Guardian.

Presa din Israel se referise iniţial la o altă clauză nespecificată, dar aparent semnificativă din acord, adăugând că cenzorul militar al ţării a blocat publicarea. Conform legislaţiei israeliene, agenţia poate împiedica raportarea cu privire la subiectele pe care le consideră legate de probleme de securitate.

Cu toate acestea, odată ce mass-media străină a început să raporteze despre acord sâmbătă, cenzorul militar israelian a ridicat interdicţia.

Amos Harel, corespondent militar şi de apărare pentru ziarul Haaretz, a scris că Netanyahu ar fi preferat să păstreze secretul acordului, deoarece „dreptul israelian nu este entuziasmat de faptul că Israelul îşi cheltuie banii pentru a cumpăra vaccinuri pentru cetăţenii ţărilor arabe”.

Israelul a asigurat mai mult decât suficiente vaccinuri pentru cei nouă milioane de cetăţeni, dintre care jumătate au primit cel puţin o doză de vaccin. Siria nu a început încă să-şi vaccineze populaţia.

Pe reţelele sociale ebraice, speculaţiile cu privire la un posibil transfer de vaccin în această săptămână s-au concentrat în jurul unui tweet criptat de la un politician israelian. Ahmad Tibi, care provine din minoritatea arabă a Israelului, se plângea că guvernul nu a depus eforturi mai mari pentru a ajuta la vaccinarea palestinienilor din Cisiordania ocupată şi din Fâşia Gaza blocată. Acesta a scris „Trebuia să aştept ca o femeie evreiască să treacă în Gaza, astfel încât [palestinienii de acolo] să fie vaccinaţi?”.

Tweet-ul a sugerat multor persoane că Israelul a dat vaccinuri guvernului lui Bashar al-Assad din Damasc.

Ambasada Israelului la Londra a refuzat să comenteze.