Vaclav Havel compară revoltele din lumea arabă cu căderea Cortinei de Fier

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, figură reprezentativă a mişcării de înlăturare a comunismului în fosta Cehoslovacie în 1989, a comparat, miercuri, revoltele din mai multe ţări arabe cu căderea Cortinei de Fier în Europa, în urmă cu peste două decenii, relatează AFP.

Urmărește
6 afișări

"Aceste regimuri arabe autoritare constituie produsul aceloraşi decenii, aşa cum era odinioară Cortina de Fier", a subliniat Havel, preşedinte cehoslovac, apoi ceh, în perioada 1989-2003, într-un interviu acordat agenţiei CTK.

La fel ca în urmă cu 20 de ani, în ţările comuniste, nimeni nu se aştepta astăzi la căderea acestor regimuri, a adăugat acest fost disident, care a petrecut cinci ani în închisorile comuniste înainte de 1989.

Potrivit lui Havel, Occidentul ar trebui să găsească, pentru revoltele cu care se confruntă în prezent lumea arabă, o abordare care să pună în evidenţă drepturile şi libertăţile omului, respectând în acelaşi timp specificitatea acestor state.

"Occidentul ar trebui să insiste asupra valorilor democratice, dar să respecte şi diversitatea culturală", a subliniat el.

Havel a denunţat, de asemenea, tendinţele de a-l vedea pe liderul libian Muammar Kadhafi numai ca pe "un fenomen curios, un clovn sau un bufon". Este mai degrabă un criminal, a declarat fostul preşedinte ceh.

Cortina de Fier traversa Europa în perioada Războiului Rece, separând ţările aflate după al Doilea Război Mondial sub influenţă sovietică de democraţiile Europei occidentale.

Simbolizată de Zidul Berlinului, Cortina de Fier a căzut în momentul înlăturării regimurilor totalitare în Europa de Est, la sfârşitul lui 1989.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici