Văduva fostului preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung, într-o vizită extrem de rară în Coreea de Nord: "Merg cu speranţa că putem să ne vindecăm rănile şi suferinţa" - FOTO, VIDEO

Văduva fostului preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung, Lee Hee-ho, începe miercuri o vizită de trei zile în Coreea de Nord, cu speranţa să ajute la o diminuare a tensiunilor care au contracarat cooperarea transfrontalieră între cele două ţări surori şi inamice, relatează AFP în pagina electronică.

Urmărește
2240 afișări
Imaginea articolului Văduva fostului preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung, într-o vizită extrem de rară în Coreea de Nord: "Merg cu speranţa că putem să ne vindecăm rănile şi suferinţa" - FOTO, VIDEO

Văduva fostului preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung, Lee Hee-ho (Imagine: www.upi.com)

Vizita pe care fosta Primă Doamnă Lee Hee-ho o efectuează în perioada 5-8 august pare să aibă un caracter umanitar, însă există speculaţii referitoare la o posibilă întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, care a aprobat personal această călătorie.

"Sper ca această vizită să ofere o fereastră pentru mai mult dialog, (mai multe) schimburi şi (mai multă) cooperare", a declarat la plecare, pe aeroportul din Seul, Lee Hee-ho, citată de purtătorul său de cuvânt.

"Merg la Phenian cu speranţa ca noi, coreenii, să putem să ne vindecăm rănile şi suferinţa ultimilor 70 de ani de disensuni", a declarat ea.

Cele două Corei se află - teoretic - în război, iar zboruri directe între cele două ţări - ca cel luat de către Lee Hee-ho şi cei 18 membri ai anturajului său - sunt extrem de rare.

Fosta Primă Doamnă a vizitat Coreea de Nord în trei rânduri, ultima dată pentru a-i aduce un omagiu, în timpul funeraliilor, tatălui lui Kim Jong-un, fostul lider Kim Jong-il, în decembrie 2011.

Soţul ei Kim Dae-jung este artizanul politicii "razei de soare" - de angajare cu izolata Coree de Nord, înarmată nuclear, care a condus la organizarea unui summit istoric, cu Kim Jong-il, în 2000.

Însă această politică a fost abandonată în mare parte după ce la putere a venit un Guvern conservator, în 2008, iar legăturile transfrontaliere au fost puternic afectate.

O serie de teste nucleare şi de lansări de rachete de către regimul nord-coreean şi confruntări militare ocazionale, în ultimii ani, au amplificat tensiunile deja existente.

Seulul a subliniat că vizita fostei Primei Doamne este personală şi că Lee Hee-ho nu poartă niciun mesaj oficial din partea Guvernului sud-coreean.

Însă din anturajul ei fac parte oficiali sud-coreeni.

De asemenea, unii analişti apreciază că această vizită şi aprobarea ei de către Kim Jong-un poate oferi o fereastră în vederea reluării dialogului asupra unor probleme non-politice.

Aproape toate negocierile în probleme majore - de la arsenalul nuclear al Phenianului şi până la reluarea acordării unui ajutor public de către Seul regimului stalinist - au fost abandonate de ani de zile.

Vizita lui Lee Hee-ho are loc chiar înainte de marcarea, pe 15 august, a 70 de ani de la eliberarea în 1945 a Peninsulei Coreene - înainte să fie împărţită - de sub dominaţia colonială japoneză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici