Observatorul Nanjiao din sudul Beijingului a înregistrat sâmbătă, pentru prima dată, temperaturi de peste 40 de grade Celsius pentru a treia zi consecutiv, potrivit ziarului Beijing Daily, care citează biroul naţional de meteorologie.
De asemenea, temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius în ultimele zile în provincia vecină Hebei şi în oraşul portuar Tianjin, ceea ce a determinat autorităţile să emită alerte roşii pentru vreme extremă.
În sistemul chinez de alertă meteo pe patru niveluri, culoarea roşie indică cele mai severe condiţii, relatează
The Guardian.
Beijingul a cunoscut joi a doua cea mai călduroasă zi din istorie, cu temperaturi de 41,1°C. A fost, de asemenea, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în capitala Chinei în luna iunie.
Cea mai ridicată temperatură din toate timpurile de la începutul înregistrărilor moderne a fost înregistrată la 24 iulie 1999, la Beijing, cu 41,9C.
Meteorologii chinezi spun că actualul val de căldură a fost cauzat de masele de aer cald asociate cu crestele de înaltă presiune din atmosferă, la care se adaugă acoperirea subţire de nori şi orele lungi de lumină din jurul solstiţiului de vară.
Alte ţări din Asia s-au confruntat cu valuri de căldură mortale în ultimele săptămâni, despre care oamenii de ştiinţă spun că sunt agravate de creşterea temperaturilor globale, cauzată parţial de arderea combustibililor fosili.
În China, valul de căldură a coincis cu o sărbătoare publică de trei zile, Festivalul bărcilor-dragon, dedicat mâncării găluştelor de orez şi curselor de bărci propulsate de echipe de vâslaşi.
Autorităţile din Beijing au îndemnat locuitorii să evite să facă exerciţii fizice în aer liber pentru perioade lungi de timp şi să ia măsuri pentru a se proteja de soare.
Se aşteaptă ca temperaturile din capitală să scadă până la aproximativ 34C luni, înainte de a creşte din nou la sfârşitul săptămânii viitoare.