„Am adus aici toată clasa pentru a vedea dacă putem descoperi ce s-a întâmplat. Căutăm hotelul în care s-a ascuns căpitanul după naufragiu”, explică Benedetta, o profesoară urmată de o trupă de liceeni veniţi să vorbească cu curatorul acestei insule cu 800 de locuitori.
Filippo, un liceean în vârstă de aproximativ 15 ani, speculează asupra cauzelor catastrofei: „Dacă se demonstrează, comandantul bea în timp ce pilota nava? Poate Costa (compania) a încercat să îl acopere?”
Concordia a lovit violent o rocă în noaptea de vineri spre sâmbătă, săptămâna trecută, după care a eşuat la 30 de metri de ţărm, în faţa insulei Giglio, de obicei ignorată în circuitele clasice. Pentru moment, au fost găsite 13 cadavre în mare sau în epava navei, iar aproximativ 20 de persoane sunt date dispărute.
Comandantul, consemnat la domiciliu de marţi, a recunoscut că a făcut o „prostie” navigând prea aproape de mal, dar a negat că a întârziat să alerteze echipele de salvare şi că a abandonat nava în timpul operaţiunilor de evacuare.
„Imaginaţi-vă, un vapor de asemenea dimensiuni, care să scufunde astfel, aşa ceva nu s-a mai văzut în istoria marinei italiene, nici chiar în cea mondială, iar acest lucru trebuia să ni se întâmple nouă!”, se miră un marinar cu experienţă din portul insulei Giglio.
Ajunşi cu sutele de pe coastă la bordul feriboturilor, vizitatorii au luat cu asalat la propriu insula Giglio sâmbătă şi duminică, disputându-şi cea mai bună poziţie pe stânci pentru a surprinde în fotografii silueta în agonie a navei, înainte de a se îndrepta către restaurantele pescăreşti din port.
„Vin oameni din toată Italia, doar pentru o zi. Sunt aici cu copii, cred că este de un prost gust extrem”, afirmă Samantha Brizzi, responsabilă de turism pe această insulă, care vara numără 5.000 de locuitori, cazaţi în vile exclusiviste răspândite în mijlocul chiparoşilor şi arbuştilor mediteraneeni.
Danilo Rossi, în vârstă de 28 de ani, a venit cu soţia, fratele şi fiica sa în vârstă de doi ani. „Vreau pur şi simplu să văd cu propriii mei ochi, nu reuşesc să îmi revin, este cu adevărat groaznic”.
Turiştii străini înarmaţi cu creioane, caiete şi agende hărţuiesc cu întrebări primul jurnalist pe care îl întâlnesc în cale.
Chiar dacă de acum Giglio „este cunoscută peste tot în lume”, primarul Sergio Ortelli refuză să creadă că fermecătoarea sa insulă, înconjurată de o rezervaţie marină populată de ton şi delfini, se va rezuma de acum în imaginaţia oamenilor la catastrofa navei Concordia.
„Sunt prea multe lucruri frumoase de văzut pe această insulă. Nava este doar un moment din istorie. Faceţi fotografii şi apoi uitaţi nava. În timp ce marea este altceva, este cu adevărat vacanţă”, afirmă el.
Dar pentru Luciana, o şoferiţă de taxi din Giglio, „s-a terminat, totul s-a schimbat, începând de acum vom avea turism catastrofă aici”.