Valeriu Streleţ, confundat cu Vladimir Putin, la ONU. Premierul moldovean a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria, în discursul său

Premierul moldovean, Valeriu Streleţ, a cerut miercuri, în discursul susţinut în cadrul Adunării Generale a ONU, retragerea trupelor ruse din Transnistria, a anunţat Guvernul de la Chişinău, citat de Moldpres în pagina online. La începutul vizitei sale la ONU, premierul moldovean a fost confundat cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Urmărește
3800 afișări
Imaginea articolului Valeriu Streleţ, confundat cu Vladimir Putin, la ONU. Premierul moldovean a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria, în discursul său

Valeriu Strelet (Imagine: Radu Stefan / Mediafax Foto)

Prim-ministrul Valeriu Streleţ s-a referit, în mod special, la deteriorarea sistemului de securitate şi cooperare în Europa, odată cu anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, şi izbucnirea conflictului armat în estul Ucrainei. "Republica Moldova susţine soluţionarea paşnică a conflictului în Donbas, în conformitate cu acordul încheiat la Minsk, respectând suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Suntem solidari cu poporul ucrainean în aceste momente dificile", a declarat acesta.

Referindu-se la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, prim-ministrul a pledat pentru soluţionarea acestuia prin identificarea unui statut special, cu respectarea integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova. De asemenea, şeful Guvernului de la Chişinău a reiterat poziţia privind necesitatea retragerii forţelor militare şi a muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Moldovei, în conformitate cu angajamentele internaţionale şi prevederile constituţionale.

Valeriu Streleţ a subliniat că Republica Moldova susţine toate acţiunile întreprinse de ONU în domeniul prevenirii conflictelor, combaterii terorismului internaţional şi dezarmării, pledând ca toate ţările să participe activ în implementarea acestor priorităţi. În acest sens, prim-ministrul a ţinut să menţioneze că Republica Moldova a depus instrumentele de ratificare a Tratatului privind Comerţul cu Arme, în cadrul unui eveniment ce s-a desfăşurat pe marginea Adunării Generale ONU. Streleţ a mai evocat contribuţia Chişinăului în misiunile ONU de menţinere a Păcii prin detaşarea militarilor în Kosovo, Sudan, Republica Central Africană.

În discursul său, premierul a vorbit şi despre importanţa respectării drepturilor omului, în condiţiile în care acest principiu este încălcat în multe părţi ale lumii. Republica Moldova cooperează activ în cadrul procesului de Evaluare Periodică Internaţională, implementând Planul Naţional de Acţiuni în domeniul drepturilor omului.

Referindu-se la Agenda de dezvoltare durabilă post-2015, Valeriu Streleţ a declarat că R. Moldova susţine iniţiativele Naţiunilor Unite şi ale statelor membre în domeniul schimbărilor climatice şi planifică sporirea ratei energiei regenerabile cu 20% până în 2020. "Mai mult decât atât, implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova -Uniunea Europeană reprezintă o direcţie strategică ce vine să completeze eforturile ţării noastre în promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă", a declarat el.

Valeriu Streleţ a apreciat efectele pozitive ale implementării Acordului de Asociere RM-UE asupra dezvoltării ţării sale, menţionând că acest document apropie Republica Moldova politic şi economic de Uniunea Europeană şi contribuie la modernizarea societăţii moldoveneşti în spiritul valorilor europene şi universale – democraţia, supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului.

"Republica Moldova susţine eforturile de reformă a structurii ONU, a Adunării Generale şi a Consiliului de Securitate, în vederea sporirii eficienţei, transparenţei şi reprezentării regionale echitabile. Exprimăm convingerea că toate statele membre se vor angaja în continuare, prin eforturi comune, în confruntarea noilor pericole şi provocări, promovând pacea şi cooperarea, aşa cum ne-au îndemnat fondatorii Naţiunilor Unite", a conchis el.

Valeriu Streleţ, confundat cu Vladimir Putin la ONU

La începutul vizitei sale la ONU, premierul moldovean a făcut obiectul unei confuzii. Potrivit site-ului Moldova.org, Streleţ a fost confundat cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, atunci când a fost întâmpinat de staff-ul tehnic de la sediul Naţiunilor Unite, luni, cu ocazia ceremoniei de deschidere a celei de-a 70-a reuniuni a Adunării Generale ONU de la New York.

Astfel, premierul moldovean a fost escortat în sala de festivităţi spre locul care fusese pregătit pentru preşedintele rus, potrivit postului de televiziune rusesc RTVI.

Se pare că premierul moldovean a clarificat imediat situaţia, îndreptându-se spre locul care îi era rezervat. În presa rusă au apărut o serie de comentarii pe tema acestei confuzii, unele ziare afirmând că, după o absenţă de zece ani la sediul ONU, nimeni nu mai ţine minte cum arată liderul rus cu adevărat.

De altfel, presa de la Chişinău a mai scris vara aceasta despre asemănarea lui Valeriu Streleţ cu Vladimir Putin. După desemnarea sa în calitate de premier, Valeriu Streleţ a recunoscut că deseori i se spune că seamănă cu liderul de la Kremlin. Unii i-au mai spus că din profil seamănă cu fostul preşedinte al României Traian Băsescu.

"Aluzii mi-au făcut demult şi continuă să-mi facă toţi cei care fie mă văd prima dată, fie încă nu s-au deprins cu mine. De regulă, oamenii spun că semăn cu liderul rus sau din profil cu preşedintele Băsescu. Contează conţinutul activităţii mele şi mi-aş dori să fiu unic prin randament, prin rezultatele pe care îmi doresc să le aduc", a declarat atunci premierul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici