- Home
- Externe
- WASHINGTON, (30.05.2014, 09:01)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Valul eurofob riscă să complice relaţiile UE-SUA
Valul eurofob de la alegerile europene riscă să complice relaţiile transatlantice şi să alimenteze sentimentul antiamerican, într-un moment în care Uniunea Europeană şi Statele Unite negociază un ambiţios tratat de liber-schimb, afirmă experţii.
Urmărește
343 afișări
Valul eurofob riscă să complice relaţiile UE-SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Victoria în Europa - mai ales în Franţa şi Marea Britanie - a unor partide antieuropene, de extremă-dreapta, chiar rasiste şi xenofobe, a fost întâmpinată cu circumspecţie de Washington.
"Suntem dispuşi să colaborăm cu toate organizaţiile politice şi toţi liderii care susţin principiile fundamentale ale drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept şi sperăm să facem acelaşi lucru cu liderii UE pentru a continua această relaţie transatlantică", a comentat prudent purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A uimit România şi a alarmat aliaţii săi”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
Un sud-coreean a fost condamnat pentru că s-a îngrăşat în mod deliberat pentru a se sustrage din armată
Pentru a marca simbolic ataşamentul faţă de legăturile istorice între Statele Unite şi Europa, preşedintele Barack Obama este aşteptat săptămâna viitoare în Normandia, la împlinirea a 70 de ani de la Debarcarea aliată. El va fi primit la 5 iunie la Elysée de preşedintele François Hollande după un summit al G7 la Bruxelles şi o vizită la Varşovia.
Acesta va fi al doilea turneu în Europa al preşedintelui american în decurs de două luni.
La sfârşitul lui martie la Bruxelles, Obama a adus un omagiu sacrificiilor militarilor americani pe Vechiul Continent în Primul Război Mondial, a salutat legăturile cu instituţiile europene şi soliditatea Alianţei Nord-Atlantice, avertizând tinerii europeni cu privire la fragilitatea câştigurilor democratice.
În afară de aceste simboluri puternice, cele două blocuri negociază din iulie 2013 pentru a crea cea mai mare zonă de liber-schimb din lume, printr-un tratat transatlantic (TTIP).
Dar în Europa, acest obiectiv generează temeri privind o dereglementare generală care va deschide uşa cărnii de vită cu hormoni americane sau organismelor modificate genetic.
"TTIP este în pericol", avertizează Judy Dempsey, de la fundaţia Carnegie Europa, dezvăluind că puţini lideri europeni apără un tratat "foarte nepopular".
Ea decelează "un extraordinar sentiment antiamerican în rândul stângii şi al dreptei - şi chiar al dreptei moderate - cum nu a văzut anterior" în Europa.
Potrivit ei, "enormele diferenţe între America şi Europa", evidenţiate de TTIP vor fi exploatate de partidele eurofobe, ca Frontul Naţional (FN) francez al lui Marine Le Pen şi UK Independence Party (Ukip) britanic al lui Nigel Farage, marii învingători ai alegerilor europene.
Ca şi alte partide, FN este ostil TTIP.
"Tot ce este important în termeni de comerţ sau protecţie a datelor (în tratat) va trebui aprobat de Parlamentul European pentru a intra în vigoare", se îngrijorează Geoffrey Harris, un oficial din cadrul Parlamentului, care se ocupă de relaţiile cu Congresul american.
Chiar şi înainte de alegerile europene, climatul era tensionat de ambele coaste ale Atlanticului, potrivit lui Dempsey. În cauză este "proasta gestionare" de către preşedintele Obama a conflictului din Siria - renunţând în ultimul minut la un atac împotriva Damascului, spre nemulţumirea Franţei - şi a scandalului privind programul de supraveghere al NSA.
Americanii "nu au prezentat scuze, administraţia Obama a lăsat situaţia să putrezează şi nu s-a adresat opiniei publice din Europa", critică cercetătoarea.
Ca semn al importanţei acordate TTIP, ministrul eston al Afacerilor Externe Urmas Paet a reamintit joi, alături de omologul său american John Kerry, că "relaţia UE-SUA este de o absolută necesitate".
"Suntem, de asemenea, susţinători fervenţi ai negocierilor pe tema unui acord de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite şi sperăm deci că această zonă va vedea lumina zilei cât mai repede posibil", a pledat el.
Alţi analişti se tem că valul de eurofobi va amplifica divergenţele între cele 28 de state membre în privinţa poziţiei în criza ucraineană în faţa Rusiei.
"Partide de extremă dreapta, aliate contra naturii, cu partide de extremă stânga ar putea servi drept cal troian Moscovei şi ar putea complica, în Parlamentul European, cooperarea pe care o caută Statele Unite cu Europa în privinţa Rusiei", scrie Damon Wilson, cercetător la Consiliul Atlantic.
De fapt, Le Pen a considerat, miercuri, la Bruxelles că este "stupid din partea UE să reintre în Război Rece cu Rusia".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Vremea o ia razna de Crăciun și de Revelion în București. Temperaturi anormale de Sărbători, potrivit meteorologilor EaseWeather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe