Prima pagină » Știri externe » Vânzarea de votcă, limitată la o oră pe zi într-o regiune rusă afectată de incendii

Vânzarea de votcă, limitată la o oră pe zi într-o regiune rusă afectată de incendii

Autorităţile dintr-o regiune din sudul Rusiei, afectată de la începutul lui septembrie de incendii de pădure violente, au decis luni să limiteze vânzarea de alcool tare la o oră pe zi, în cinci districte, votca fiind mijlocul preferat al ruşilor de a scăpa de stres.
Vânzarea de votcă, limitată la o oră pe zi într-o regiune rusă afectată de incendii

Administraţia regiunii Volgograd, situată la 1.000 de kilometri sud-est de Moscova, „a interzis vânzarea cu amănuntul a băuturilor alcoolice de peste 15 grade, între orele 0.00-8.00 şi 9.00-24.00, în districtele Danilovski, Jirnovski, Kamişinski, Kotovski şi Rudnianski”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său.

Interdicţia va rămâne în vigoare până când starea de urgenţă, decretată în aceste districte de autorităţile locale în urma incendiilor, va fi ridicată, adaugă comunicatul.

Potrivit unei reprezentante a administraţiei regionale, citată de site-ul local de informaţii v1.ru, această decizie are ca obiectiv în special să îi împiedice pe locuitorii sinistraţi să „îşi înece amarul într-o sticlă”, dar şi să menţină ordinea.

La începutul lui septembrie, incendiile de pădure şi de vegetaţie provocate de caniculă şi secetă au cauzat moartea a opt persoane şi au distrus peste 500 de case în regiunea Volgograd.

Abuzul de băuturi alcoolice provoacă moartea a jumătate de milion de persoane în fiecare an în Rusia şi afectează speranţa de viaţă a bărbaţilor, inferioară celei din ţări sărace precum Bangladesh sau Honduras, potrivit cifrelor oficiale.

La sfârşitul lui august, vânzarea nocturnă de alcool tare a fost interzisă la Moscova, iar de la 6 august şoferii ruşi nu au voie să prezinte nici o urmă de alcool în sânge.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a făcut apel de mai multe ori la consolidarea luptei împotriva alcoolismului în Rusia, deplângând faptul că ruşii beau în prezent mai mult decât în anii ’90, după destrămarea URSS.