Un subiect controversat în acest sens l-a constituit până în prezent interimatul asigurat de Mihai Ghimpu, care, potrivit unora, reprezintă o întrerupere a mandatelor prezidenţiale. Totuşi Curtea a constatat că interimatul funcţiei de preşedinte nu constituie o întrerupere a mandatelor.
Astfel, după două ore de deliberări, Curtea a dat interpretare controversatului articol cu privire la deţinerea mandatului de preşedinte. „Curtea Constituţională a hotărât că persoana care a îndeplinit funcţia de preşedinte al RM timp de două mandate consecutive nu poate candida pentru al treilea mandat dacă a intervenit vacanţa funcţiei, asigurată prin interimat. Hotărârea este definitivă şi nu poate fi atacată”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere.
Juristul Partidului Comuniştilor, Sergiu Sârbu, şi niciun alt reprezentant al PCRM, nu s-au prezentat la şedinţa magistraţilor.
Curtea Constituţională a examinat această problemă la sesizarea preşedintelui Comisiei juridice numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului, Ion Pleşca. La 16 iulie, acesta a cerut Curţii să se pronunţe oficial dacă Voronin ar mai putea candida la funcţia de preşedinte.
Vladimir Voronin a deţinut două mandate consecutive de preşedinte al Republicii Moldova, din anul 2001 şi până în 2009.