- Home
- Externe
- TEHERAN, (13.07.2012, 17:28)
- Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vânzările de produse Apple în Iran cresc puternic, în pofida embargoului
În pofida sancţiunilor dure impuse de mai mulţi ani Iranului din cauza programului nuclear, vânzările de produse Apple pe această piaţă sunt în creştere puternică, numai în capitala Teheran fiind active circa 100 de magazine care comercializează deschis produse ale gigantului IT american.
Urmărește
187 afișări
Vânzările de produse Apple în Iran cresc puternic, în pofida embargoului (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Noile iPad-uri, iPhone-uri, iPod-uri, laptopuri şi PC-uri au în foarte multe cazuri preţuri doar uşor mai mari decât cele din Statele Unite şi mai mici decât în Europa, potrivit CNBC.
"Afacerile au avut o creştere explozivă în ultimii trei ani", a declarat Majid Tavassoli, proprietarul magazinului RadanMac din Teheran. Firma, care asigură şi service, distribuie produse Apple încă din 1995, iar printre clienţi s-au numărat banca centrală a Iranului, posturi ale televiziunii de stat şi publicaţii locale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crăciunul în România a evoluat de-a lungul secolelor, păstrând esența spiritualității și a tradițiilor. Ioan-Aurel Pop: „Suntem singura țară europeană care are peste 7.000 de colinde”
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
Dezvoltarea afacerilor cu produse Apple în Iran subliniază limitele sancţiunilor economice impuse de SUA şi alte ţări. Sancţiunile ar trebui să descurajeze programul nuclear al Iranului, despre care oficialii de la Teheran afirmă că este paşnic, în timp ce ţările occidentale suspectează că are obiective militare. Companiilor americane le este interzis să vândă bunuri sau servicii în Iran fără o autorizaţie specială.
În timp ce sancţiunile s-au concentrat asupra industriei petroliere şi bancare din Iran, precum şi asupra companiilor şi persoanelor asociate cu programul nuclear, produsele de consum şi echipamentele IT din SUA se află într-o cu totul altă situaţie. Chiar dacă sunt interzise, descurcăreţii comercianţi iranieni continuă să le importe folosind canale comerciale alternative din Orientul Mijlociu şi chiar din regiuni mai îndepărtate.
În timp ce la un moment dat iPhone-urile şi iPad-urile erau rare şi foarte căutate în Iran, în prezent reprezintă ceva normal pentru cei care şi le permit.
Unul dintre competitorii mai mici ai RadanMac se numeşte chiar Apple Iran, iar site-ul firmei este o copie aproape fidelă a celui al grupului american, cu menţiunea "Acest site nu este în niciun fel afialiat Apple Inc".
Grupul american a încercat să închidă site-ul, potrivit unei surse apropiate situaţiei.
"Suntem foarte mândri de site. Sunt cunoscut ca «tipul de la Apple» în rândul prietenilor şi familiei", a afirmat purtătorul de cuvânt al Apple Iran, Ali Afghah. Afghah este un admirator al mărcii americane, a scris un studiu în farsi despre istoria Apple, iar primul computer Apple l-a cumpărat în 2002.
"Era altfel atunci. Produsele aveau preţuri de circa două ori mai mari", a spus el.
În pofida sancţiunilor, afacerile merg bine, întrucât iranienii iubesc tehnologia, a spus şeful RadanMac. Totuşi, importul produselor Apple este dificil şi riscant. Ca majoritatea comercianţilor de produse Apple din Iran, RadanMac ar prefera să se aprovizioneze de la distribuitorii grupului din Hong Kong, Singapore şi Malaezia. Sancţiunile tot mai stricte asupra sectorului financiar fac însă problematice livrările directe, mai ales în cazul cantităţilor mari.
Pot fi folosite rute alternative, cu puncte de tranzit în Dubai sau Turcia, însă cresc şi costurile. Vămile iraniene taxează, de asemenea: 4% pentru dispozitivele portabile şi 60% pentru componente mai mari.
Chiar şi aşa, preţurile rămân competitive cu cele ale dealerilor Apple din afara Iranului. Un MacBook Pro cu cea mai simplă configuraţie costă în iulie circa 1.250 de dolari în Teheran, faţă de 1.200 pentru modelul uşor îmbunătăţit la New York. Preţul este mult mai mic decât în multe din capitalele europene, potrivit CNBC. Cursul volatil al monedei iraniene faţă de dolar înseamnă, însă, că preţurile se pot schimba în fiecare zi.
Citește pe alephnews.ro: În comunism, Irina Margareta Nistor a devenit vocea libertății pentru mulți oameni. „A fost un pașaport la care nu speram să ajungem”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„NATO nu se poate apăra de Rusia fără SUA”, avertizează liderii alianței. Ce urmează pentru viitorul Europei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:43
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
-
astăzi, 14:23
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit