„Ambasadorul Norvegiei la Beijing a fost rugat să se prezinte la Ministerul chinez al Afacerilor Externe unde i s-au semnalat nemulţumirea şi protestele autorităţilor chineze”, a declarat Ragnhild Imerslund, purtătoarea de cuvânt a Ministerului norvegian de Externe.
La Oslo, ambasadorul Chinei a cerut de asemenea să fie primit de Ministerul norvegian al Afacerilor Externe, „pentru a transmite acelaşi mesaj”, a adăugat ea.
Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit vineri de Comitetul Nobel norvegian disidentului chinez Liu Xiaobo, „pentru eforturile durabile şi non-violente în favoarea drepturilor omului în China”.
Fost lider al mişcării democratice din piaţa Tiananmen în 1989, el a fost condamnat în ziua de Crăciun a anului trecut la 11 ani de închisoare, pentru „subminarea puterii de stat”, pentru faptul că a fost unul dintre cei 300 de cosemnatari ai „Cartei 08”, text care face apel la o Chină democratică.
La scurt timp după anunţ, ministerul chinez a afirmat că această decizie va „afecta relaţiile dintre China şi Norvegia”, fără a oferi alte detalii.
Membrii Comitetului Nobel sunt desemnaţi de Parlamentul norvegian, dar sunt independenţi de Guvern şi de Cameră.