„Există discuţii foarte dure pe acest subiect în ultimele luni” între autorităţile poloneze şi cele olandeze, a declarat ministrul polonez pentru Afaceri Europene, Mikolaj Dowgielewicz, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii străini, cu ocazia lansării celor şase luni de preşedinţie a Uniunii Europene.
„Sper că Guvernul olandez va respecta acquis-ul comunitar”, a adăugat el, referindu-se la legislaţia europeană care garantează în special libertatea de circulaţie în cadrul Uniunii Europene.
Cu o zi înainte, vicepremierul polonez şi ministrul Economiei, Waldemar Pawlak, a luat cuvântul pe acest subiect foarte sensibil în Polonia, vorbind despre „semnale îngrijorătoare” provenind din Olanda.
„Suntem îngrijoraţi să vedem că se instalează bariere în calea libertăţii de circulaţie”, a declarat el , apreciind că firmele olandeze fac „afaceri bune” în Polonia şi exprimându-şi îngrijorarea faţă de „scăderea entuziasmului pentru Europa al Olandei”, unde Geert Wilders, liderul extremei drepte (Partidul pentru Libertate), susţine în Parlament Guvernul de centru-dreapta.
Nemulţumirea Varşoviei a fost provocată de un proiect de lege ce conţine restricţii pentru a limita sosirea polonezilor în această ţară, după deschiderea pieţei muncii pentru ţările din Europa Centrală şi de Est în ultimii ani.
Una dintre propunerile în studiu ar urmări să determine plecarea celor care nu obţin un loc de muncă în decurs de trei luni, prin limitarea unor ajutoare sociale pentru ei.
Numărul polonezilor veniţi să se instaleze în Olanda în ultimii ani pentru a căuta un loc de muncă în special în construcţii, culegerea căpşunilor sau cultivarea florilor, este estimat la 200.000.
Relaţiile dintre Polonia şi Olanda sunt, de asemenea, tensionate pe tema spaţiului fără frontiere Schengen, deoarece Guvernul olandez se opune ca România şi Bulgaria să adere la aceast zonă în perioada imediat următoare, în timp ce Varşovia susţine această integrare.