Vaticanul, somat pentru prima dată de ONU să ofere explicaţii privind abuzuri sexuale şi violenţe asupra copiilor

Vaticanul, care deţine un mandat de observator permanent la ONU, este somat pentru prima dată să ofere explicaţii detaliate organizaţiei despre abuzuri sexuale şi violenţe comise asupra unor copii în cadrul Bisericii Catolice.

Urmărește
923 afișări
Imaginea articolului Vaticanul, somat pentru prima dată de ONU să ofere explicaţii privind abuzuri sexuale şi violenţe asupra copiilor

Vaticanul, somat pentru prima dată de ONU să ofere explicaţii privind abuzuri sexuale şi violenţe asupra copiilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ca toate ţările membre ale Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului, Sfântul Scaun este necesar să răspundă în mod regulat cu privire la acţiunea sa în faţa experţilor ONU.

Potrivit procedurii, experţi ONU au publicat luni o listă cu întrebări, cărora Vaticanul urmează să le răspundă, "eventual" până la 1 noiembrie. Sfântul Scaun va fi audiat de către ONU ulterior, în ianuarie 2014, la Geneva.

Este pentru prima dată când Vaticanului îi sunt adresate întrebări detaliate despre acest subiect, a anunţat miercuri o purtătoare de cuvânt a Comitetului pentru Drepturile Copilului, contactată de AFP.

Potrivit listei de întrebări elaborate de către Comitetul pentru Drepturile Copilului, Vaticanul este invitat, "ţinând cont de faptul că Sfântul Scaun a recunoscut cazuri de violenţe sexuale împotriva copiilor, comise de către membri ai clerului, fraţi şi surori în numeroase ţări", să ofere "informaţii detaliate despre toate cazurile".

ONU doreşte să afle care sunt măsurile adoptate de Biserică în vederea pedepsirii celor găsiţi vinovaţi de comiterea unor abuzuri sexuale asupra copiilor. Experţii doresc totodată să ştie ce a făcut Vaticanul pentru ca vreun membru al clerului acuzat de pedofilie să nu poată intra în contact cu copii şi care sunt măsurile adoptate pentru susţinerea victimelor.

Experţii intenţinează, de asemenea, să afle dacă Biserica a impus tăcerea anumitor copii abuzaţi sexual.

Ei vor să ştie totodată care sunt măsurile adoptate în vederea condamnării şi prevenirii aplicării unor pedepse corporale în anumite instituţii şcolare catolice, dar şi progresele înregistrate în vederea evitării unei educaţii discriminatorii pe bază de sex în şcoli religioase.

În plus ONU întreabă Vaticanul dacă acesta efectuează o anchetă asupra unor acuzaţii de aplicare a torturii şi altor tratamente degradante în Irlanda, în perioada 1922-1996, unor mii de tinere şi femei, exploatate în spălătorii administrate de către membri ai clerului catolic. Pensionarele, cunoscute sub numele de "Magdalene Sisters", erau fete însărcinate în afara căsătoriei sau care prezentau un comportament considerat imoral în această ţară cu o puternică tradiţie catolică. După ce năşteau, tinerele erau despărţite de bebeluşi.

În ultima perioadă, mai multe ţări, inclusiv Belgia, Austria, Germania sau Statele Unite au fost afectate de scandaluri enorme de pedofilie în cadrul Bisericii.

În aprilie, Papa Francisc a cerut să se acţioneze "cu hotărâre" împotriva abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului, evocând problema pedofiliei.

Era pentru prima dată când Papa argentinian vorbea în mod public şi direct despre aceste abuzuri sexuale la care au fost supuşi, timp de decenii, zeci de mii de copii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici