Venezuela comemorează un an de la decesul lui Hugo Chavez

Venezuela comemorează miercuri un an de la decesul lui Hugo Chavez pe fondul protestelor care durează de o lună faţă de guvernarea lui Nicolas Maduro.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Venezuela comemorează un an de la decesul lui Hugo Chavez

Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

De mai multe săptămâni, autorităţile pregătesc o serie de ceremonii oficiale în semn de omagiu pentru fostul preşedinte (1999-2013), la care au fost invitaţi numeroşi şefi de stat. În absenţa unei liste oficiale de invitaţi, doar preşedintele nicaraguan Daniel Ortega şi cel bolivian Evo Morales şi-au confirmat prezenţa marţi.

"Mergem în Venezuela pentru a-l susţine pe fratele nostru preşedinte Maduro şi Guvernul său", a anunţat Ortega, în timp ce succesorul şi moştenitorul politic al lui Hugo Chavez este ţinta, de o lună a manifestaţiilor studenţeşti şi ale opoziţiei.

Această mişcare, lansată la 4 februarie în provincie, consideră că Guvernul este responsabil de lipsa gravă a securităţii, de o inflaţie record (peste 56 la sută în 2013) şi de penuriile recurente de bunuri de primă necesitate. Violenţele care au însoţit manifestaţiile s-au soldat deja cu moartea a 18 persoane şi rănirea altor 260.

Miercuri, studenţii şi simpatizanţii opoziţiei au prevăzut noi manifestaţii pe străzile mai multor oraşe.

Deputata Maria Corina Machado, omul de încredere al liderului Voinţei Populare (dreapta) Leopoldo Lopez, arestat la 18 februarie pentru incitare la violenţă, şi-a anunţat marţi pe Twitter prezenţa alături de manifestanţi la San Cristobal (nord-vest), leagănul mişcării studenţeşti.

Lidera studenţilor Gabriela Arellano a făcut apel la organizarea unei manifestaţii în piaţa Brion, în cartierul Chacaito din capitală, un bastion al opoziţiei, la ora 10.00 (16.30 ora României).

Câteva mii de manifestanţi au protestat marţi la Caracas, ocazie de noi incidente care s-au produs în piaţa Altamira, în estul oraşului, între circa 300 de tineri radicali şi poliţie, care i-a dispersat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Congresul american a condamnat, marţi, aproape în unanimitate Guvernul venezuelean pentru reprimarea manifestaţiilor şi opoziţiei.

Prima ţintă a manifestaţiilor, preşedintele Maduro, ales cu o majoritate redusă în aprilie 2013, nu a încetat să denunţe o "tentativă de lovitură de stat", orchestrată cu ajutorul Statelor Unite. Săptămâna trecută, el a acceptat deschiderea unui dialog naţional, dar opozanţii şi studenţii nu au participat.

Marţi seara, Maduro a făcut apel pe Twitter ca predecesorul său fie omagiat "în pace şi dragoste".

Atent să menţină legătura cu mentorul său, fostul şofer de autobuz şi sindicalist promovează continuitatea politicii acestuia şi întreţine cultul personalităţii sale.

La Caracas, figura "Comandantului" este încă vizibilă la multe colţuri de stradă, iar el este văzut sau auzit la orice oră în presă.

Printre celebrările prevăzute miercuri figurează şi o ceremonie în Cazarma Montagne, care adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale fostului comandant de paraşutişti.

Zona, care a devenit loc de pelerinaj, este locul unde tânărul ofiţer Chavez a încercat să desfăşoare o lovitură de stat împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez la 4 februarie 1992. Eşecul acestei tentative i-a adus doi ani de închisoare dar şi o popularitate care nu s-a dezminţit ulterior, mai ales în rândul celor săraci.

Comemorarea de miercuri va începe cu o defilare "civilo-militară" pe Strada Iluştrilor, în vestul capitalei Caracas, în cadrul căreia Guvernul va etala echipament militar de ultimă generaţie achiziţionat cu costuri mari graţie rentei petroliere.

Mândria flotei armatei bolivariene, avioanele de vânătoare Suhoi-30 survolează de mai multe zile capitala, în ceea ce opoziţia a calificat drept o tentativă de intimidare. Guvernul evocă, la rândul său, simple zboruri de antrenament în vederea celebrărilor de miercuri.

Un alt eveniment notabil este că postul de televiziune latino-american Telesur, al cărui sediu se află în Venezuela, va difuza în avanpremieră în cursul serii documentarul "Prietenul meu Hugo", realizat de celebrul regizor american Oliver Stone.

Având o durată de 50 de minute, filmul este format în principal din mărturii care ar trebui să "ofere o idee despre dragostea pe care i-o poartă poporul" lui Chavez şi lipsa pe care i-o simte acesta, potrivit regizorului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici