- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Verdictul în procesul laureatei premiului Nobel pentru Pace din Myanmar, amânat - VIDEO
Pronunţarea verdictului în procesul liderului opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi, care a fost acuzată de încălcarea regulilor privind arestul său la domiciliu, a fost amânat pentru 11 august, au anunţat vineri un oficial şi un diplomat din această ţară.
Verdictul în procesul laureatei premiului Nobel pentru Pace din Myanmar, amânat pentru 11 august (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Data pronunţării verdictului a fost amântă pentru 11 august. Judecătorii au motivat că trebuie să analizeze din nou dosarul", a declarat un diplomat care a asistat la o scurtă audiere la închisoarea din Insein (la nord de Rangoon).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
-
NORAD urmăreşte magia. Unde este Moş Crăciun acum?
În cursul dimineţii, au fost luate măsuri de securitate suplimentare în jurul închisorii unde Suu Kyi este încarcerată de la 14 mai şi al cărei proces a început la 18 mai.
Laureata Premiului Nobel pentru Pace din 1991 riscă până la cinci ani de închisoare, situaţie în care ar fi îndepărtată de pe scena politică pe timpul controversatelor alegeri pe care junta intenţionează să le organizeze în 2010.
Liderul opoziţiei este acuzat că la 4 şi 5 mai l-a găzduit pe americanul John Yettaw, în vârstă de 53 de ani, care, în circumstanţe necunoscute, ar fi reuşit să ajungă înotând la locuinţa acesteia de pe malul lacului Inya, de la Rangoon.
Yettaw, un mormon şi fost militar, care este, de asemenea, judecat alături de cele două însoţitoare ale lui Suu Kyi, a declarat că a vizitat-o pe aceasta în urma unei "presimţiri potrivit căreia ea ar fi urmat să fie asasinată".
Un simbol al luptei democratice, Suu Kyi si-a petrecut 13 dintre ultimii 19 ani sub supraveghere la domiciliu, de la data la care junta militara a refuzat sa ii recunoasca victoria in ultimele alegeri organizate in Myanmar, din 1990.
Junta face eforturi de a o împiedica pe liderul opoziţiei să se exprime public de 20 de ani, de a cărei popularitate, importantă, continuă să se teamă.
Cancelariile occidentale au afirmat despre acest proces că este o "farsă" care are ca scop justificarea menţinerii acesteia în detenţie. Perioada de arest la domiciliu a lui Suu Kyi expira în mod teoretic la 27 mai, iar în opinia unor analişti junta se foloseşte de acest proces pentru a-i prelungi detenţia.
Statele Unite, care au prelungit cu trei ani perioada de sancţiuni comerciale împotriva Myanmarului, au făcut din nou, joi, apel la militarii de la Putere să elibereze pe singurul deţinător al Premiului Nobel pentru Pace din lume, care este privat de libertate.
Ca răspuns la apelurile comunităţii internaţionale de eliberare a lui Suu Kyi, junta a cerut "ţărilor srăine să se abţină în a se amesteca în afacerile interne ale Myanmarului".
O serie de persoanlităţi, printre care deţinătorul Premiului Nobel pentru Pace iranian, Shirin Ebadi, fotbalistul britanic David Beckham şi actorii americani George Clooney şi Julia Roberts, s-au mobilizat, de asemenea, pe Internet, pentru a o sprijini pe Suu Kyi.
Armata se află la Putere în Myanmar din 1962.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.