La rândul său, Ministerul israelian de Externe, şi-a reiterat cererea adresată navei irlandeze să acosteze în portul israelian Ashdod, în apropiere de Tel Aviv.
„Unul dintre elementele care ne parvin este că Israelul crede că noi vom îndrepta nava şi încărcătura către Ashdod. Dar noi nu avem nicio intenţie să mergem la Ashdod, care este în Israel”, a explicat Maguire, pentru postul de radio public irlandez RTE, prin telefon.
„Am plecat pentru a livra această încărcătură populaţiei din Gaza şi ceea ce încercăm să facem este să spargem blocada impusă Fâşiei Gaza”, a precizat ea, adăugând: „Nu ne este teamă”.
„Nu suntem în contact cu israelienii, iar israelienii nu au intrat în contact cu niciuna dintre persoanele aflate la bordul acestei nave, dar suntem foarte hotărâţi să ducem nava în Gaza”, a dat ea asigurări.
Din Cipru, o purtătoare de cuvânt a mişcării Free Gaza, Mary Hughes Thompson, a declarat pentru AFP că nava, la viteza actuală, va putea ajunge în Gaza în cursul serii.
„Ne aşteptăm să anunţe sosirea mâine (sâmbătă) pentru că ar fi destul de periculos să o facă noaptea”, a subliniat ea.
Thompson a explicat că mişcarea a încercat în zadar să obţină permisiunea ca nava să facă escală într-un port din regiune pentru a se îmbarca personalităţi şi jurnalişti astfel încât să descurajeze Israelul să încerce o abordare, aşa cum s-a întâmplat luni.
La rândul său, directorul general pentru Afaceri Externe din Israel, Yossi Gal, a menţionat că ţara sa nu are „nicio dorinţă de confruntare”.
„Nu avem niciun interes de a aborda nava. Dacă aceasta decide să meargă până în portul Ashdod, atunci îi vom garanta sosirea şi nu vom urca la bord”, a afirmat el într-un comunicat.
„Israelul este pregătit să primească nava şi să descarce încărcătura. După ce o vom inspecta şi ne vom asigura că aceasta nu transportă arme sau material de război, vom fi pregătiţi să livrăm încărcătura în Gaza” în cooperare cu ONU şi organizaţiile internaţionale, a adăugat Gal.
Laureata premiului Nobel pentru Pace irlandeză a considerat acceptabilă eventualitatea controlării navei de către ONU sau un organism independent pentru a se vedea că nu transportă niciun material periculos.
„Dar nu suntem dispuşi să autorizăm Israelul să facă acest lucru. Încărcătura noastră a fost inspectată de responsabilii guvernului irlandezi, de responsabilii sindicali la Dundalk (un port din Irlanda de Nord) şi de cei ai partidului ecologist”, a precizat Mairead Maguire, în vârstă de 66 de ani.
În Gaza, comitetul popular de primire a navei a afirmat că speră ca aceasta să sosească sâmbătă, dacă nu va fi oprită sau interceptată de forţele israeliene.
Rachel Corrie, la bordul căreia se află 15 persoane, de naţionalitate irlandeză şi malaysiană, transportă 1.000 de tone de ajutor, potrivit organizatorilor. Aceasta a fost închiriată de organizaţia Campanie de solidaritate Irlanda-Palestina (IPSC) şi iniţial trebuia să facă parte din convoiul interceptat luni.