Vershbow îl acuză pe Putin că urmăreşte să restabilească influenţa Rusiei în Europa de Est

Adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, l-a acuzat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin că urmăreşte să restabilească influenţa Rusiei în Europa de Est, într-o conferinţă internaţională organizată de Institutul Dunărea la Budapesta, relatează MTI.

Urmărește
4970 afișări
Imaginea articolului Vershbow îl acuză pe Putin că urmăreşte să restabilească influenţa Rusiei în Europa de Est

Vershbow îl acuză pe Putin că urmăreşte să restabilească influenţa Rusiei în Europa de Est

Naţiunile suverane este necesar să fie libere să-şi decidă viitorul, a subliniat Vershbow, adăugând că Occidentul a depus mult efort ca Europa să fie liberă şi integrată, la care nu va renunţa acum.

Partenerii NATO se confruntă cu ameninţări grave, a spus adjunctul secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, insistând asupra faptului că suveranitatea transatlantică este deosebit de importantă în contextul anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Ea demonstrează solidaritate, a subliniat Vershbow, citând exemplul Ungariei care a mobilizat trupe în Irak, Estonia şi Republica Centrafricană.

Vershbow consideră că cea mai eficientă abordare NATO a Rusiei este consolidarea Alianţei. Un statut de membru puternic în cadrul NATO este cea mai bună garanţie, inclusiv pentru Ungaria, a avertizat el, referindu-se implicit la criticile adresate Budapestei pentru relaţiile prea apropiate cu Moscova în contextul crizei ucrainene.

NATO a căutat să construiască o cooperare largă cu Rusia timp de peste 20 de ani. Alianţa a cooperat cu Guvernul rus în cadrul Consiliului Europei (CoE) şi în combaterea terorismului, anterior, iar fostul preşedinte Dmitri Medvedev chiar a asistat la Summitul NATO de la Lisabona de acum cinci ani, a notat numărul doi al Alianţei.

Însă relaţiile NATO-Rusia se află în prezent la cel mai slab nivel atins vreodată, a continuat Vershbow, denunţând faptul că propaganda rusă transmite un masaj xenofob şi naţionalist potrivit căruia NATO şi Statele Unite atacă Rusia cu scopul de a încerca să o slăbească pentru a se dezintegra.

Astfel, sarcina politică în prezent, în opinia lui Vershbow, este să se creeze o strategie cuprinzătoare care să permită ţărilor aflate între frontierele NATO şi Rusiei să-şi păstreze suveranitatea.

Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană (UE) este necesar să-şi consolideze cooperarea, pentru a fi mai eficiente în contracararea dezinformărilor lansate de Rusia. Următorul Summit UE-NATO, prevăzut în 2016 la Varşovia, constituie o excelentă oportunitate în acest sens, a subliniat adjunctul secretarului general.

Întrebat cât de satisfăcătoare este prestaţia Ungariei ca stat membru NATO, Vershbow a citat contribuţia ungară la eforturile Alianţei Nord-Atlantice, de exemplu prin întreţinerea avioanelor militare cargo de tip C-17 la baza aeriană de la Papa şi particiarea la misiunile aeriene de patrulare în spaţiile aeriene ale statelor baltice. "Ungaria face treabă bună", a apreciat el.

Însă adjunctul secretarului general al NATO şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul bugetului ungar al Apărării, exprmându-şi speranţa că vor fi adus mai aproape de pragul de 2% din PIB.

Conferinţa a fost deschisă de către fostul ministru ungur de Externe Janos Martonyi.

Vershbow a participat, de asemenea, la sesiunea Adunării Parlamentare a NATO, care s-a desfăşurat în capitala ungară în perioada 15-18 mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici